Tο μύνημα της ημέρας

Άντε ρε ανθρωπάκο.. άντε.. μας το παίζεις και δικαστής. Φτιάξε βρε τα άσχημα πρώτα του δικού σου εαυτού και της δικής σου ζωής, και άσε των άλλων.

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

13 αιτίες ανεξήγητης απώλειας βάρους


Image by Vidmir Raic from Pixabay 13 αιτίες ανεξήγητης απώλειας βάρους

13 αιτίες ανεξήγητης απώλειας βάρους

by Ντέιβιντ Αποστόλες

Η ανεξήγητη απώλεια βάρους ή η απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια, μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας. Μπορεί να υποδηλώνει μια υποκείμενη πάθηση.


Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν έχετε χάσει ένα σημαντικό ποσό – περισσότερο από το 5 τοις εκατό του βάρους σας – μέσα σε 6 έως 12 μήνες. Επιπλέον, λάβετε υπόψη τυχόν άλλα συμπτώματα για να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Θυμηθείτε, δεν είναι όλη η απώλεια βάρους σοβαρή. Μπορεί να συμβεί μετά από ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή ή ένα στρεσογόνο γεγονός. Ωστόσο, η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να είναι σημάδι μιας από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις.
1. Μυϊκή απώλεια

Η απώλεια μυών, ή η απώλεια μυών, μπορεί να οδηγήσει σε απροσδόκητη απώλεια βάρους. Το κύριο σύμπτωμα είναι η μυϊκή αδυναμία. Ένα από τα άκρα σας μπορεί ακόμη και να φαίνεται μικρότερο από το άλλο.

Το σώμα σας αποτελείται από λίπος και μάζα χωρίς λίπος, η οποία περιλαμβάνει μυς, οστά και νερό. Εάν χάσετε μυς, θα χάσετε βάρος.

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν δεν χρησιμοποιείτε τους μύες για λίγο. Είναι πιο συνηθισμένο σε άτομα που δεν ασκούνται, δεν εργάζονται στο γραφείο ή είναι κλινήρης. Γενικά, η άσκηση και η σωστή διατροφή θα αντιστρέψουν την απώλεια μυών.

Άλλες πιθανές αιτίες απώλειας μυών περιλαμβάνουν:τραυματισμούς, όπως σπασμένα οστά
γηράσκων (σ.σ. γήρανση)
εγκαύματα
Εγκεφαλικό
οστεοαρθρίτιδα
ρευματοειδής αρθρίτιδα
οστεοπόρωση
πολλαπλή σκλήρυνση
νευρική βλάβη


2. Υπερδραστήριος θυρεοειδής

Ο υπερθυρεοειδισμός, ή ο υπερδραστήριος θυρεοειδής, αναπτύσσεται όταν ο θυρεοειδής αδένας σας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν πολλές λειτουργίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού.

Εάν ο θυρεοειδής σας είναι υπερδραστήριος, θα κάψετε γρήγορα θερμίδες ακόμα κι αν έχετε καλή όρεξη. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακούσια απώλεια βάρους.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:γρήγορος, ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός
ανησυχία
κούραση
δυσανεξία στη θερμότητα
προβλήματα ύπνου
τρέμουλο χεριών
ελαφριές περιόδους στις γυναίκες
Πιθανές αιτίες υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:Νόσος του Graves
θυρεοειδίτιδα
τρώει πολύ ιώδιο
λήψη πολλών φαρμάκων για τον θυρεοειδή

Η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού εξαρτάται από την ηλικία και τη σοβαρότητα της περίπτωσής σας. Γενικά, αντιμετωπίζεται με αντιθυρεοειδικά φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο, β-αναστολείς ή χειρουργική επέμβαση.

3. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που κάνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιτίθεται στην επένδυση των αρθρώσεων σας, οδηγώντας σε φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να μειώσει το συνολικό βάρος.



Τα συμπτώματα της ΡΑ περιλαμβάνουν οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις. Συνήθως επηρεάζει τις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός σας. Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι αρθρώσεις σας μπορεί να αισθάνονται δύσκαμπτες εάν δεν κινηθείτε για μία ώρα ή περισσότερο.
Η ακριβής αιτία της ΡΑ είναι άγνωστη. Μπορεί να συνδέεται με:ηλικία
γονίδια
ορμονικές αλλαγές
κάπνισμα
παθητικό κάπνισμα
ευσαρκία

Η θεραπεία της ΡΑ συνήθως ξεκινά με φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα περιλαμβάνουν τροποποιητικά της νόσου αντιρευματικά φάρμακα, κορτικοστεροειδή, βιολογικά φάρμακα και αναστολείς κινάσης που σχετίζονται με τον Janus.

4. Διαβήτης

Μια άλλη αιτία ανεπιθύμητης απώλειας βάρους είναι ο διαβήτης τύπου 1. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη. Χωρίς ινσουλίνη, το σώμα σας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλυκόζη για ενέργεια. Αυτό προκαλεί υψηλή γλυκόζη στο αίμα.

Τα νεφρά σας αφαιρούν την αχρησιμοποίητη γλυκόζη μέσω των ούρων. Καθώς η ζάχαρη φεύγει από το σώμα σας, το ίδιο κάνουν και οι θερμίδες.
Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλεί επίσης:συχνουρία
αφυδάτωση
κούραση
θολή όραση
υπερβολική δίψα
υπερβολική πείνα

Η θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνει ινσουλίνη, παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα, τροποποιήσεις διατροφής και άσκηση.

5. Κατάθλιψη

Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι μια παρενέργεια της κατάθλιψης, η οποία ορίζεται ως αίσθημα θλίψης, απώλειας ή άδειας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Αυτά τα συναισθήματα παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η μετάβαση στη δουλειά ή στο σχολείο.

Η κατάθλιψη επηρεάζει τα ίδια μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την όρεξη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή όρεξη, και τελικά, απώλεια βάρους.

Σε μερικούς ανθρώπους, η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Άλλα συμπτώματα κατάθλιψης περιλαμβάνουν:συνεχής θλίψη
απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι
χαμηλή ενέργεια
κακή συγκέντρωση
κοιμάται πολύ λίγο ή πολύ
σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
ευερέθιστο (σ.σ. έντερο;)

Η συμπεριφορική θεραπεία, η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης.


6. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου

Η απροσδόκητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι σύμπτωμα φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD). Το IBD είναι ένας όρος που περιλαμβάνει αρκετές χρόνιες φλεγμονώδεις διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Η χρόνια φλεγμονή της IBD βάζει το σώμα σας σε μια καταβολική κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι καταναλώνει συνεχώς ενέργεια.

Η IBD ​​διαταράσσει επίσης τη γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας, και τη λεπτίνη, την ορμόνη του κορεσμού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη όρεξη και απώλεια βάρους.


Πρόσθετα συμπτώματα περιλαμβάνουν:διάρροια
πόνος στο στομάχι
φούσκωμα
αιματηρά κόπρανα
κούραση

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από ορισμένες τροφές. Εάν έχετε IBD, μπορεί να διστάζετε να φάτε. Η θεραπεία της IBD συνήθως αποτελείται από διατροφική υποστήριξη, φαρμακευτική αγωγή και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση.

7. Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια προοδευτική πνευμονοπάθεια. Αυτό περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα. Πολλοί άνθρωποι με ΧΑΠ έχουν και τα δύο.

Το εμφύσημα καταστρέφει αργά τους αερόσακους στους πνεύμονές σας, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Η χρόνια βρογχίτιδα προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών που φέρνουν αέρα στους πνεύμονές σας. Αυτό προκαλεί βλέννα, βήχα και αναπνευστικά προβλήματα.



Η πρώιμη ΧΑΠ είναι ήπια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά αυτά που μπορεί να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:δυσκολία στην αναπνοή
συριγμός
σφίξιμο στο στήθος
ήπιος βήχας, με ή χωρίς βλέννα

Σε μεταγενέστερα στάδια, η ΧΑΠ μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Η επίπονη αναπνοή καίει πολλές θερμίδες. Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, ένα άτομο με ΧΑΠ μπορεί να χρειάζεται 10 φορές περισσότερες θερμίδες για να αναπνεύσει από ένα άτομο χωρίς ΧΑΠ. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε άβολα να τρώτε και να αναπνέετε ταυτόχρονα.

Τα συμπτώματα της σοβαρής ΧΑΠ περιλαμβάνουν επίσης:πρήξιμο των αστραγάλων ή των ποδιών
χαμηλή μυϊκή αντοχή
κούραση

Η κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα. Η μακροχρόνια έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η σκόνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ΧΑΠ. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα, όπως βρογχοδιασταλτικά, και πνευμονικές θεραπείες, όπως οξυγονοθεραπεία.

8. Ενδοκαρδίτιδα

Η ενδοκαρδίτιδα προκαλεί φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης της καρδιάς σας ή του ενδοκαρδίου. Αναπτύσσεται όταν μικρόβια —συνήθως βακτήρια— εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και συγκεντρώνονται στην καρδιά σας.

Τα περισσότερα άτομα με ενδοκαρδίτιδα έχουν πυρετό. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από κακή όρεξη. Η αυξημένη θερμοκρασία σώματος αυξάνει επίσης το μεταβολισμό και καίει λίπος, προκαλώντας απώλεια βάρους.
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:καρδιακό φύσημα
βήχας, με ή χωρίς αίμα
κοιλιακό άλγος
πόνος στο στήθος
δυσκολία αναπνοής
νυχτερινές εφιδρώσεις
πόνος στην πλάτη
πονοκέφαλο
κόκκινες ή μοβ κηλίδες στο δέρμα

Η ενδοκαρδίτιδα είναι σπάνια σε υγιείς καρδιές. Είναι πιο πιθανό να επηρεάσει άτομα με κατεστραμμένες καρδιακές βαλβίδες, τεχνητές καρδιακές βαλβίδες ή συγγενή καρδιακά ελαττώματα. Η θεραπεία της ενδοκαρδίτιδας περιλαμβάνει αντιβιοτικά και χειρουργική επέμβαση.

9. Φυματίωση

Μια άλλη αιτία ανεξήγητης απώλειας βάρους είναι η φυματίωση (ΤΒ), μια μεταδοτική πάθηση που συνήθως επηρεάζει τους πνεύμονες. Προκαλείται από Mycobacterium tuberculosis βακτήρια. Η απώλεια βάρους και η μειωμένη όρεξη είναι κύρια συμπτώματα της φυματίωσης, αλλά οι λόγοι δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Η φυματίωση εξαπλώνεται μέσω του αέρα. Μπορείτε να κολλήσετε φυματίωση χωρίς να αρρωστήσετε. Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να το καταπολεμήσει, τα βακτήρια θα γίνουν ανενεργά. Αυτό ονομάζεται λανθάνουσα φυματίωση.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μετατραπεί σε ενεργό φυματίωση. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:κακός βήχας που διαρκεί 3 εβδομάδες ή περισσότερο
πόνος στο στήθος
βήχας με αίμα ή φλέγματα
κούραση
νυχτερινές εφιδρώσεις
κρυάδα
πυρετός

Μερικοί άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο για ενεργό φυματίωση. Αυτό περιλαμβάνει άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά εκείνους που έχουν:χαμηλό σωματικό βάρος
διαταραχή χρήσης ουσιών
Διαβήτης
πνευμονοκονίαση
λευχαιμία
Νόσος Hodgkin
HIV
μεταμόσχευση οργάνου

Η φυματίωση συνήθως αντιμετωπίζεται με μια σειρά αντιβιοτικών για έξι έως εννέα μήνες.

10. Καρκίνος

Ο καρκίνος είναι ο γενικός όρος για ασθένειες που προκαλούν τη γρήγορη διαίρεση και εξάπλωση των μη φυσιολογικών κυττάρων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ένα από τα πρώτα σημάδια μπορεί να είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους 10 κιλών ή περισσότερο. Αυτό είναι κοινό με καρκίνουςτου παγκρέατος,
του πνεύμονα,
του στομάχου και
του οισοφάγου.

Ο καρκίνος αυξάνει τη φλεγμονή. Αυτό προάγει την απώλεια μυών και διαταράσσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη. Ένας αναπτυσσόμενος όγκος μπορεί επίσης να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη ηρεμίας (REE) ή πόση ενέργεια καίει το σώμα σας σε κατάσταση ηρεμίας.

Τα πρώιμα συμπτώματα του καρκίνου περιλαμβάνουν επίσης: πυρετός
κούραση
πόνος
αλλαγές δέρματος

Πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Μερικές φορές, ο καρκίνος δεν προκαλεί συμπτώματα.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου. Οι τυπικές θεραπείες περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.


11. Νόσος του Addison

Η νόσος του Addison αναπτύσσεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα επινεφρίδια. Με τη σειρά τους, τα επινεφρίδια δεν μπορούν να παράγουν αρκετές ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αλδοστερόνη.

Η κορτιζόλη ρυθμίζει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της όρεξης. Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσουν σε κακή όρεξη και απώλεια βάρους.



Άλλα συμπτώματα της νόσου του Addison περιλαμβάνουν:χαμηλή πίεση αίματος
χρόνια κόπωση
μυϊκή αδυναμία
λαχτάρα για αλάτι
υπερμελάγχρωση

Η νόσος του Addison είναι σπάνια και επηρεάζει περίπου 1 στους 100.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα που θα ρυθμίσουν τα επινεφρίδια σας.

12. HIV | AIDS

Ο HIV επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που ονομάζονται Τ κύτταρα. Αυτό καθιστά δύσκολη την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο HIV μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS). Οι προχωρημένες μορφές αυτών των καταστάσεων συχνά προκαλούν απώλεια βάρους.

Συμπτώματα όπως ο πονόλαιμος, οι πληγές στο στόμα και η κόπωση μπορεί να κάνουν το φαγητό άβολο. Ο HIV αυξάνει επίσης τον κίνδυνο δευτερογενών λοιμώξεων, οι οποίες αυξάνουν την REE.

Άλλα συμπτώματα του HIV περιλαμβάνουν:πυρετός
κρυάδα
εξανθήματα
νυχτερινές εφιδρώσεις
διογκωμένοι λεμφαδένες
Μυϊκοί πόνοι

Τα συμπτώματα του HIV εξαρτώνται από το άτομο και το στάδιο της μόλυνσης. Η αντιρετροϊκή θεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV και τη διακοπή της εξάπλωσης του ιού και μπορεί να βελτιώσει την απώλεια βάρους.

13. Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια

Η απώλεια βάρους είναι μια επιπλοκή της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας (CHF). Η CHF αναπτύσσεται όταν η καρδιά δεν μπορεί να γεμίσει με αρκετό αίμα, η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα με αρκετή δύναμη ή και τα δύο. Μπορεί να επηρεάσει τη μία ή και τις δύο πλευρές της καρδιάς.

Εάν έχετε CHF, το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να λάβει αρκετό αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και πρώιμη πληρότητα. Επιπλέον, μπορεί να είναι δύσκολο να αναπνεύσετε ενώ τρώτε.

Η φλεγμονή στον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό επιταχύνει επίσης τον μεταβολισμό, προκαλώντας ακούσια απώλεια βάρους.
Τα συμπτώματα της CHF περιλαμβάνουν επίσης:δυσκολία στην αναπνοή
επίμονος βήχας
πρήξιμο
κούραση
γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της CHF, συμπεριλαμβανομένων των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης, των β-αναστολέων και των διουρητικών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Άντρες εναντίον γυναικών

Σε σύγκριση με τις γυναίκες, οι άνδρες έχουν υψηλότερο ποσοστό:ενδοκαρδίτιδα
καρκίνος στο πάγκρεας
καρκίνος του πνεύμονα

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ΧΑΠ. Οι γυναίκες είναι επίσης 2 με 10 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν υπερθυρεοειδισμό και 2 με 3 φορές πιο πιθανό να έχουν ΡΑ.
Πότε να δείτε γιατρό

Είναι φυσιολογικό το σωματικό σας βάρος να παρουσιάζει διακυμάνσεις. Ωστόσο, εάν χάνετε βάρος χωρίς να αλλάξετε τις συνήθειές σας, μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο.

Εάν παρατηρήσετε απώλεια βάρους 5 τοις εκατό σε 6 έως 12 μήνες ή εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου