Tο μύνημα της ημέρας

Άντε ρε ανθρωπάκο.. άντε.. μας το παίζεις και δικαστής. Φτιάξε βρε τα άσχημα πρώτα του δικού σου εαυτού και της δικής σου ζωής, και άσε των άλλων.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

«Φτιάχνουν παντού εκκλησάκια αντί για τους δρόμους» - Οι χειρότερες κριτικές τουριστών για τα ελληνικά νησιά


«Στην άκρη της καλντέρας μπορεί να δώσεις και 30 ευρώ για ένα κυρίως πιάτο».
Στιγμιότυπο από τουρίστες στη Σαντορίνη | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το καλοκαιράκι είναι εδώ και η χώρα μας, η μέκκα του τουρισμού, έχει ήδη αρχίσει να υποδέχεται ξανά τις ορδές τουριστών που καταφθάνουν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Τα ελληνικά νησιά φημίζονται παγκοσμίως για την ομορφιά τους, το φαγητό, την φιλοξενία, τις παραλίες τους. Όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.



Η υπερτουριστικοποίηση, η εργασιακή εξόντωση των ανθρώπων που δουλεύουν σεζόν, η οικονομική εκμετάλλευση των τουριστών, οι εξωφρενικές τιμές σε καταλύματα, εστιατόρια, ξαπλώστρες και μετακινήσεις, η πολυκοσμία στα σοκάκια και τα σκουπίδια, είναι παράγοντες απωθητικοί για πολλούς ταξιδιώτες.Μύκονος | Eurokinissi

Έτσι λοιπόν, ψάξαμε, βρήκαμε και συγκεντρώσαμε τις χειρότερες κριτικές τουριστών για μερικά από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά:


Μύκονος

«Η Μύκονος είναι ένα όμορφο νησί, αλλά... κανείς δεν σου λέει τα μειονεκτήματά του. Είστε πρακτικά νεκροί αν δεν έχετε άδεια οδήγησης και αν δεν νοικιάσετε αυτοκίνητο ή δεν πάτε εκεί με αυτοκίνητο. Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, οπότε το να περπατάς είναι απλά κόλαση, παραλίγο να χάσουμε το πλοίο μας για την επιστροφή στην Αθήνα γιατί δεν υπήρχε πεζοδρόμιο για να περπατήσουμε από τη Μικρή Βενετία της Μυκόνου μέχρι το λιμάνι. Επίσης, η κάλυψη δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι απαράδεκτη. Τα καταλύματα έχουν προβλήματα με το ρεύμα και με το wifi. Δεν συνιστάται για ψηφιακούς νομάδες, ούτε για άτομα που θέλουν να εργαστούν εξ αποστάσεως και επίσης να ταξιδέψουν. Οι απόψεις από την άλλη είναι πολύ instagramable».

«Σχεδόν οτιδήποτε προορίζεται για τους τουρίστες είναι πολύ υπερτιμημένο ακόμη και με βάση τα τουριστικά στάνταρ. Να είστε προσεκτικοί με τις συστάσεις σχετικά με το πού να φάτε και να μείνετε, καθώς αυτές τείνουν να είναι οι πιο εξωφρενικές. Υπάρχουν πολλές επιλογές για μεταφορά, οι περισσότερες από τις οποίες είναι λογικές, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τα ταξί που θα χρεώσουν πολύ για μία μονή διαδρομή. Οι παραλίες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάποιες είναι αρκετά βραχώδεις. Εάν δεν είστε της φάσης του clubbing, δεν υπάρχουν πολλά άλλα να κάνετε σε αυτό το νησί που δεν μπορείτε να κάνετε κάπου αλλού με μικρότερο κόστος».Μύκονος | Eurokinissi

«Το πιο υπερτιμημένο μέρος που έχω πάει ποτέ στη ζωή μου μέχρι στιγμής. Ξεπερνά ακόμη και τη Ζυρίχη, τουλάχιστον εκεί η εξυπηρέτηση είναι καλή. Απίστευτος αέρας τον Ιούνιο, σε σημείο που δεν μπορείς να κολυμπήσεις ούτε στη θάλασσα. Υπάρχουν περίπου 20 ταξί σε όλο το νησί… μπορεί να διασκεδάσετε αν έχετε χρήματα να σπαταλήσετε, διαφορετικά μην ασχοληθείτε».

«Υπερβολικά υψηλές τιμές... εκτός ελέγχου. Το νησί έγινε πολύ χαοτικό, γεμάτο σκουπίδια παντού. Μερικές πολύ ωραίες παραλίες αλλά υπερτιμημένες για αυτό που προσφέρουν. Πολλές κλοπές τόσο σε σπίτια όσο και στην παραλία.. δεν αξίζει πια. Υπάρχουν πολύ καλύτερα νησιά στην Ελλάδα».

«Υπερτιμημένο και επιτηδευμένο. Η θάλασσα είναι βρόμικη με λύματα και πολλά σκουπίδια, δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς παραλίες, υπάρχουν πολλές αδέσποτες γάτες και περιτώματα, πάρα πολλοί δήθεν που πιστεύουν ότι είναι κουλ επειδή έχουν πληρώσει 30 ευρώ για ένα κοκτέιλ για να βάλουν φωτογραφία στο Instagram. Το σκηνικό ήταν βράχοι, γαϊδούρια και κάκτοι. Δοκιμάστε οποιοδήποτε άλλο νησί για την όμορφη πραγματική Ελλάδα, αλλά δεν θα επιστρέψω εδώ. Επίσης η πόλη είχε μια ομίχλη από αναθυμιάσεις, πάντα βρωμούσε καυσαέρια μοτοποδηλάτων και αναθυμιάσεις από κρουαζιερόπλοια που έκαιγαν ντίζελ όταν βρίσκονταν στο λιμάνι. Χαίρομαι που επέστρεψα σπίτι στο Μπέρμιγχαμ όπου ο αέρας είναι πιο καθαρός! Υ.Γ.: μπαρ και ξενοδοχεία, μια συμβουλή για εσάς, μόνο και μόνο επειδή παίζετε μουσική κακής ποιότητας house/euro pop από τις 10 π.μ. έως τις 4 το πρωί κάθε μέρα, δεν σημαίνει ότι είστε κουλ».Μύκονος | Associated Press

«Πολύ ακριβό νησί, όπου πληρώνεις τριπλάσια τιμή για ένα ήδη υπερτιμημένο αντικείμενο. Αν δεν έχετε 1000 ευρώ την ημέρα να ξοδέψετε, κάντε άλλη επιλογή, γιατί εδώ, καλείστε να πληρώσετε ακόμα και είσοδο για να πιείτε τα ποτά σας. Τα καταστήματα δεν πωλούν αντικείμενα σε κανονική τιμή, αλλά 3 φορές πιο ακριβά. Επίσης, οι περισσότερες παραλίες έχουν τις ξαπλώστρες πολύ κοντά τη μία στην άλλη. Μπορεί να αισθάνεστε σαν σαρδέλες. Αυτό δεν είναι νησί για έναν μέσο άνθρωπο. Οποιοσδήποτε δουλεύει για να βγάλει λεφτά, δε θα πλήρωνε υπερβολικά για τα συνηθισμένα πράγματα. Νιώθω σαν ηλίθια».

«Αποφύγετε αυτό το νησί. Οι τιμές είναι πλέον παράλογες και οι οικοδεσπότες είναι αγενείς μαζί σας. Το νησί έχει χάσει τον cool παράγοντα του, είναι πλέον απλώς ένα τουριστικό ταμείο που σε χρεώνει ακόμα και την πιο ασήμαντη δραστηριότητα. Πηγαίνετε σε άλλα νησιά».


«Ήταν πολύ υπερεκτιμημένο και ακριβό, και απ' ό,τι παρατήρησα, δεν υπάρχουν δικαιώματα για τους εργαζομένους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να σταματήσει την κακοποίηση, τη δουλεία και τη φρικτή μεταχείριση των ανθρώπων!».
Σαντορίνη

«Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές οι φωτογραφίες του Instagram διαφέρουν από αυτό που πραγματικά βλέπετε όταν φτάσετε εκεί. Πλήθος κόσμου, σκουπίδια στους δρόμους, σερβιτόροι που στέκονται δίπλα στα εστιατόρια τους και χαμογελούν ψεύτικα, πείθοντάς σας να μπείτε και να ξοδέψετε 15 € στον μουσακά που μπορείτε να αγοράσετε με 6-8 € στην Ίο ή στην Κρήτη.

Τι θυμάμαι από την Οία; Τους instagramers που απλώς ντύνονται υπερβολικά και πάνε όλοι στα ίδια σημεία για να κάνουν τις ίδιες φωτογραφίες. Δεν βλέπουν καν τη θέα, απλά κοιτούν την κάμερα αν οι φωτογραφίες είναι ωραίες. Έχουν την επιθυμία να δείξουν στον υπόλοιπο κόσμο πόσο cool είναι, αλλά η ζωή τους είναι τόσο τεχνητή.

Όσο για τις παραλίες; Οι χειρότερες που έχω πάει ποτέ. Νιώθω παγιδευμένος εδώ, δυστυχώς ήρθαμε εδώ για τέσσερις ημέρες, αντί να μείνουμε περισσότερο σε άλλα ελληνικά νησιά. Συνιστώ ανεπιφύλακτα να περάσετε τις διακοπές σας κάπου αλλού».


«Ένα από τα χειρότερα νησιά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι εντελώς αγενείς και ψωνισμένοι όσο δεν πάει, σε βλέπουνε καθαρά σαν πορτοφόλι και δεν τους νοιάζει τίποτα άλλο.

Έχουν φτιάξει τους δικούς του νόμους, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Δε θα μιλήσω καν για την οδική συμπεριφορά στους δρόμους οδηγάνε όπως θέλουν και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Γενικά είναι αγενέστατοι και πραγματικά δεν αξίζει τίποτα απ’ όσα προσφέρουν. Το νησί είναι υπερεκτιμημένο».Σαντορίνη | Shutterstock

«Ντροπή στις ελληνικές αρχές που αφήνουν τα γαϊδούρια να τα κακομεταχειρίζονται. Τα καημένα τα ζώα σηκώνουν ανθρώπους σε ολισθηρές σκάλες όλη μέρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα έσπασαν τα πόδια τους, έδειχναν εξαντλημένα από το πρωί. Ντροπή Σαντορίνη, δεν θα συνεισφέρω ποτέ ξανά στην οικονομία σας».

«Υπερτιμημένο - ακριβό και με πολυκοσμία. Ιδιαίτερα οι εστιάτορες είναι μέσα στην αλαζονεία. Στην άκρη της καλντέρας μπορεί να δώσεις και 30 ευρώ για ένα κυρίως πιάτο.


Ανέφερα ότι υπήρχαν δισεκατομμύρια άνθρωποι παντού; Δεν θα βγάλετε φωτογραφία σαν τις διάσημες αν έρθετε το καλοκαίρι λόγω των κατάμεστων δρόμων. Οι παραλίες είναι αρκετά αδιάφορες. Έχω πάει σε 7 ελληνικά νησιά και τη Σαντορίνη μακράν το χειρότερο».Στιγμιότυπο από τουρίστες στη Σαντορίνη | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Φρικτό μέρος. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει όλο αυτό το hype για τη Σαντορίνη. Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχω πάει σε πολύ πιο όμορφες παραλίες πολύ φθηνότερα. Είναι εξαιρετικά υπερτιμημένο, γεμάτο από τουρίστες, βρώμικο και οι άνθρωποι ήταν τρομερά αγενείς. Αποφύγετε τη Σαντορίνη και ξοδέψτε τα χρήματά σας σε φθηνότερα νησιά. Ή απλώς αποφύγετε την Ελλάδα εντελώς. Πάτε στην Καραϊβική».
Ρόδος

«Αν δεν ενδιαφέρεστε για τη μεσαιωνική ιστορία- η Ρόδος δεν έχει πολλά να προσφέρει. Η πόλη της Ρόδου είναι υπερτιμημένη από κάθε άποψη, μέτριο τουριστικό ακριβό φαγητό, απαράδεκτοι οδηγοί ταξί, συνεχής παρενόχληση από τους 'κράχτες' στα μαγαζιά. Η πλατεία είναι μια μεγάλη τουριστική απάτη».Η παραλία Αγία Μαρίνα στη Ρόδο

«Δεν το προτείνω, οι ντόπιοι χρεώνουν υψηλές τιμές για όλα και παντού υπάρχει βρομιά. Υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα και πιο ωραία μέρη στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το νησί είναι όμορφο, αλλά οι ντόπιοι το χαλάνε».

«Ένα μέρος με μερικές πολύ όμορφες παραλίες, όμως, αν θέλετε ένα ωραίο ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα, θα πρέπει να πληρώσετε πολλά. Οι ντόπιοι της Ρόδου είναι πολύ ανυπόμονοι, αγενείς και η αίσθηση εδώ ότι όλοι θέλουν τα χρήματά σας είναι ενοχλητική. Η νυχτερινή ζωή χάλια και τα κλαμπ δεν συγκινούν κανέναν, εκτός από πολύ νεαρούς και πολύ μεθυσμένους τουρίστες».

«Νησί που πρέπει να αποφύγετε πάση θυσία, εκτός κι αν θέλετε να μείνετε στο ξενοδοχείο σας, να κολυμπήσετε σε τσιμεντένιες παραλίες ή να περιτριγυριστείτε από ορδές τουριστών 24 ώρες το 24ωρο. Η ακτή είναι εξαιρετικά χτισμένη - και όχι με την καλή έννοια. Όλα είναι πολύ ακριβά, οι τιμές όπως στο Παρίσι. Υπάρχουν ΜΟΝΟ τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια, τίποτα απολύτως δεν είναι αυθεντικό.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και οι πωλητές προσπαθούν να σε πείσουν να κάτσεις, είναι κόλαση! Δεν μπορούμε ούτε να περπατήσουμε ήσυχοι στους δρόμους! Για εκείνους, είσαι απλά ένα πορτοφόλι! Σίγουρα οι πόλεις της Λίνδου και της Ρόδου είναι πολύ όμορφες, αλλά είναι χειρότερα από την Disneyland. Όλα είναι ψεύτικα. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι το καλοκαίρι. Αν περιμένετε κάτι σαν την Κορσική, ξανασκεφτείτε το.

Η θάλασσα είναι ωραία, αλλά με μάσκα και κολύμπι στους λίγο πιο «άγριους» κόλπους, δεν είδα πολλά ψάρια. Πολλά ερειπωμένα κτίρια, έτοιμα να καταρρεύσουν. Αν νοικιάσετε αυτοκίνητο, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε το γύρο του νησιού. Κάποιοι μας είπαν ότι βρήκαν όμορφα σημεία, αλλά δεν τα είδαμε. Πολύ απογοητευμένος με αυτή τη διαμονή. Υπάρχουν πολύ πιο όμορφα μέρη στη Γαλλία ή ακόμα και στην Ισπανία».Ρόδος | Unsplash
Πάρος

«Όπως κάθε άλλο κυκλαδίτικο νησί, μόλις επισκεφτείτε ένα, είναι σαν να τα έχετε επισκεφτεί όλα. Από το γεγονός ότι είναι όλα υπερτιμημένα, την παντελή έλλειψη βασικών ειδών ανάγκης, μέχρι τις φρικτές οδικές υποδομές, η Πάρος δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από την ηπειρωτική χώρα. Τα σκουπίδια ξεχειλίζουν παντού στην άκρη του δρόμου, ενώ οι ντόπιοι προτιμούν να συνεχίσουν να στήνουν εκκλησάκια σε λόφους στη μέση του πουθενά, παρά να φτιάξουν τις αμέτρητες λακκούβες, την άσφαλτο και τα πεζοδρόμια.

Οι ενοικιάσεις αυτοκινήτων είναι πολύ ακριβές, τα καύσιμα κοστίζουν σχεδόν διπλάσια από την ηπειρωτική χώρα και οι στάσεις λεωφορείων είναι εκτεθειμένες στον καυτό ήλιο. Υπάρχουν πιο όμορφες, φθηνότερες και καλύτερα οργανωμένες παραλίες στην ηπειρωτική χώρα από αυτές που μπορείτε να βρείτε εδώ. Τουρίστες, σκεφτείτε δύο φορές προτού ξοδέψετε τα χρήματά σας σε μια οικονομία τόσο εξαρτημένη από εσάς που σας ξεζουμίζουν, ενώ δεν πληρώνουν το προσωπικό τους και παραβιάζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μείνετε στην ηπειρωτική χώρα ή επισκεφθείτε νησιά, όπως η Κρήτη, με κάποια πραγματική κουλτούρα που αξίζει να επισκεφτείτε, πέρα από το «είμαστε δημοφιλείς στους τουρίστες».Πάρος | Shutterstock

«Η Πάρος έχει αλλάξει και όχι προς το καλύτερο. Δύο ξαπλώστρες στην παραλία 40 - 80 ευρώ με ομπρέλα. Ακριβά εστιατόρια με μέτρια ποιότητα φαγητού. Προσωπικό με κοστούμι και iPad στο χέρι, ένα ποτήρι κρασί κοστίζει 12 ευρώ και ένα κλαμπ σάντουιτς 24 ευρώ. Υπάρχουν ακόμα ωραίες παραλίες, αλλά πρέπει να πας οργανωμένος».

«Ένα όμορφο νησί που έχει καταστραφεί από την επιθυμία των ντόπιων να βγάλουν χρήματα από τα πάντα. Ένα νησί με δρόμους γεμάτους λακκούβες και κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μικρά χωριά. Τίποτα άλλο πέρα από καθαρό αέρα. Όπως και η Μύκονος, έτσι και η Πάρος πρέπει να αποφεύγεται πλήρως, μέχρι να παρέμβει η κυβέρνηση για να σταματήσει τη σφαγή. Οι τιμές στις παραλίες είναι εξωφρενικές -ένα σετ ομπρέλα και ξαπλώστρες κοστίζει από 40 έως και περισσότερα από 100 ευρώ. Ενοικίαση σκούτερ και αυτοκινήτου σε επίπεδα απάτης. Είναι κρίμα γιατί δεν υπάρχουν πολλά όμορφα τοπία όπως η Πάρος με πολλούς κολπίσκους με υπέροχα νερά. Δεν θα πήγαινα εκεί αν ήμουν στη θέση σας. Διαλέξτε ένα άλλο μέρος».

«Το νησί θα μπορούσε να είναι όμορφο και ευχάριστο. Δυστυχώς, ως πεζοπόρος, είδα τόσες πολλές χωματερές και σκουπίδια στη φύση - από στρώματα, ψυγεία, παλιά σπασμένα έπιπλα, αχρηστευμένα οικοδομικά υλικά κ.λπ., και πολλά διαφορετικά και ποικίλα απόβλητα που εγκαταλείφθηκαν στις παραλίες από τουρίστες που δεν σέβονται τίποτα -πλαστικά μπουκάλια, μάσκες υγιεινής, αποτσίγαρα, καλαμάκια, φλιτζάνια κ.λπ. Είναι πραγματικά κρίμα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου