Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ;





Σκεφτόμουνα ότι οι νέοι της σημερινής εποχής δεν έχουν κατανοήσει το πόσο η τεχνολογία έχει διευκολύνει την ζωή τους σε απίθανο βαθμό. Μιλάνε όποια στιγμή θέλουν, απ΄ όπου θέλουν, με όποιον θέλουν σε όποιο μέρος της γης και αν βρίσκεται.

Προσωπικά μπορεί να γεννήθηκα σε σπίτι που είχε τηλέφωνο, λόγω του επαγγέλματος των γονιών μου. Ήταν δε χαρακτηριστικό ότι η μητέρα μου, που το πατρικό της επώνυμο που χρησιμοποιούσε επαγγελματικά μαζί με του πατέρα μου άρχιζε από Αγ, για χρόνια ήταν το πρώτο όνομα στον τηλεφωνικό κατάλογο της Αθήνας.
Στις ασπρόμαυρες ταινίες που παίζει συχνά η τηλεόραση βλέπουμε τον περιπτερά με πάντα σε ευδιάκριτη θέση την ταμπέλα ΤΗΛΕΦΩΝΟΝ ΔΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΌΝ, ή ΕΔΩ ΤΗΛΕΦΩΝΕΙΤΕ να ειδοποιεί συχνά κάποιο ή κάποια από την γειτονιά ότι την ζητούν στο τηλέφωνο, ή να σχηματίζουν μια μικρή ουρά όσοι ήθελαν να τηλεφωνήσουν λέγοντας αγανακτισμένοι στους πολυλογούντες: τελειώνετε έχουμε και εμείς σειρά!
Για να μην παίρνουν δε οι πελάτες τηλέφωνα εκτός Αθηνών των οποίων ο αριθμός άρχιζε από 0 και οι μονάδες έτρεχαν, στο 0 υπήρχε λουκετάκι!
Σε μερικά όμως κάπως κυριλέ ζαχαροπλαστεία, όπως στου ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ στην Συγγρού, δεν είχε το τηλέφωνο λουκετάκι και μια θρασύτατη γκόμενα ενός φίλου μας που ήταν στην Θεσσαλονίκη, του τηλεφώναγε από αυτό που ήταν δίπλα στο ταμείο και αφού μάθαινε τα νέα του, του έλεγε με νάζι, για να την ακούει η ταμίας ,να μην αργήσει να έρθει γιατί τον περιμένουμε!





Για να μην κατακλέβουν οι διάφοροι απατεώνες τους περιπτεράδες που είχαν τηλέφωνο βγήκαν τα κόκκινα τηλέφωνα που λειτουργούσαν με κέρματα.
Εάν ήθελες να πάρεις υπεραστικό τηλέφωνο έπρεπε να πας στον ΟΤΕ να πεις τον αριθμό και σε στέλνανε σε μια καμπίνα πληρώνοντας μετά την αξία του τηλεφωνήματος.




Για τηλεφωνήματα εντός Αθηνών υπήρχαν θάλαμοι του ΟΤΕ που έπρεπε να έχεις όμως το ειδικό τηλεφωνικό κέρμα για να τηλεφωνήσεις.
Και σε αυτά όμως διάφοροι επιτήδειοι είχαν μια μακριά λεπτή λάμα που την έχωναν στην σχισμή για το κέρμα και ελευθέρωνε έτσι την γραμμή.
Η εξέλιξη αυτού του θαλάμου ήταν τα καρτοκινητά τηλέφωνα με την προπληρωμένη κάρτα.




Η εξέλιξη δε στις συσκευές ήταν ότι καταργήθηκε ο κυκλικός δακτύλιος που περιστρέφονταν με πληκτρολόγιο με τα νούμερα.
Το να αποκτήσεις δε τηλέφωνο όπου ήθελες, δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση.
Όταν απέκτησα ένα δωμάτιο για εξοχικό σε μια παραλία της Αττικής, μου ήταν απαραίτητο για επαγγελματικούς λόγους να έχω και σε αυτό τηλέφωνο.
Όμως επειδή είχα είδη τηλέφωνο στο σπίτι μου για να αποκτήσω δεύτερη γραμμή θα έπρεπε να περιμένω αρκετούς μήνες.
Έτσι με κρύα καρδιά αναγκάστηκα για πρώτη και τελευταία φορά στην ζωή μου να καταφύγω σε ρουσφέτι. Αυτό ήταν συγγενικό μου πρόσωπο που ήταν σε σημαντική κομματική θέση στο ΠΑΣΟΚ.
Έτσι το πρόβλημα πάραυτα διευθετήθηκε, όπως δυστυχώς γίνεται συχνά στην Ελλάδα και τάχιστα περιχαρής διάλεξα από τις 3 ελεύθερες γραμμές που υπήρχαν αυτήν με τον πιο ευκολομνημόνευτο αριθμό.






Μια σημαντική εξέλιξη απετέλεσαν τα μπίπερ με την ανάπτυξη των αντίστοιχων κέντρων ειδοποίησης. Όταν έλλειπες από το σπίτι σου οι κλήσεις εκτρέπονταν σε ένα τηλεφωνικό κέντρο και από αυτό ερχόταν το σήμα στον μπίπερ που σε ειδοποιούσε ότι σε ζητάνε στο τηλέφωνο.
Επανάσταση στις επικοινωνίες απετέλεσαν οι τηλεφωνητές που απαντούσαν όταν έλειπες από το σπίτι και μπορούσαν να ηχογραφήσουν ένα σύντομο μήνυμα.
Ακόμα θυμάμαι την χαρά που είχα όταν αγόρασα τον ποιο εξελιγμένο τηλεφωνητή που υπήρχε τότε, με τον οποίο χάρις στον ειδικό βομβητή που είχα μαζί μου μπορούσα αφ΄ενός να ακούσω από άλλο τηλέφωνο τα μηνύματα που υπήρχαν αλλά και να αλλάξω το δικό μου μήνυμα!





Μια άλλη επανάσταση ήταν το φαξ καθώς μπορούσες να λάβεις ή να στείλεις σελίδες κειμένου μέσω τηλεφωνικής γραμμής.
Και μετά εμφανίστηκαν τα πρώτα κινητά τηλέφωνα, σε ένα άβολο μέγεθος σχεδόν σαν ένα μικρό τούβλο και μία κεραία. Γρήγορα όμως άρχισαν να μικραίνουνε σε μέγεθος, και σύντομα να μην έχουν κεραία.




Με υπερηφάνεια οι ευτυχείς κάτοχοι τους έλεγαν ένα όνομα και το τηλέφωνο χάρις στην φωνητική κλήση έπαιρνε τον αριθμό ενώ οι άνδρες μετέφεραν το καινούργιο απόκτημα τους σε ειδικές θήκες στην ζώνη τους.
Όταν οι αρχικοί συνδρομητές κινητών τηλεφώνων το 1993 ήταν 1000 η πρόβλεψη ήταν σε 10 χρόνια να φτάσουν τις 200.000. Μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 είχαν ξεπεράσει τα 11.000.000!
Έτσι τηλεφωνητές, φαξ, μπίπερ, τηλεφωνικοί θάλαμοι, τηλεφωνικές κάρτες, ακόμα και το τηλεφώνημα στον ΟΤΕ για την ώρα μπήκαν ταχύτατα σε αχρηστία.
Μέσα στην πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα επήλθε η ριζική αλλαγή στην ζωή μας με την έλευση των smartphones που σήμερα αποτελούν πια απόλυτη αναγκαιότητα στην καθημερινότητα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου