Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Τελειομανία: 5 βήματα για να την αντιμετωπίσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο

Unsplash/Aiony Haust

Η τελειομανία μπορεί να κάνει τη ζωή σου να μοιάζει λιγότερο ευχάριστη

Θέλεις να είσαι πάντα τέλειος; Δεν δέχεσαι τίποτα λιγότερο από την αψεγάδιαστη τελειότητα; Έχεις υπερβολικά υψηλά standards και είσαι ακραία επικριτικός με τον εαυτό σου; Εάν ναι, τότε μάλλον η «λέξη» τελειομανία σε εκφράζει απόλυτα.


Προφανώς, το να αναζητάς την τελειότητα θεωρείται συχνά ως «δύναμη» του χαρακτήρα σου, καθώς αυτό σε οδηγεί στο να μην επαναπαύεσαι ποτέ. Αλλά, όταν αυτό ξεπερνάει το όρια, και θέτεις πάντα τον πήχη τόσο ψηλά που δυσκολεύεσαι να πετύχεις τον στόχο σου, τότε μετατρέπεται σε σημαντικό πρόβλημα. Και ναι, είτε η τελειομανία σου πηγάζει από την πεποίθηση ότι η αυτοεκτίμησή σου καθορίζεται από τα επιτεύγματά σου, είτε από μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, σε μπορεί να κάνει τη ζωή σου να μοιάζει λιγότερο ευχάριστη.


Αυτά, πάντως, είναι 5 βήματα για να την αντιμετωπίσεις.
Επίτρεψε στον εαυτό σου να κάνει λάθη

Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου εάν κάνεις ένα λάθος. Όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου να μην είναι «τέλειος», ουσιαστικά εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου να συνηθίζει σε αυτό. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο, Δρ Χόλι Σιφ, «ένα λάθος είναι μια τέλεια ευκαιρία για να μάθεις, να αναπτυχθείς και να γίνεις καλύτερος». Τα λάθη είναι απαραίτητα για να φτάσεις στην κορυφή.

Βάλε την πρόοδο πάνω από την τελειότητα

Πολλές φορές, το να ξεπερνάς τα όρια είναι κάτι που σε βοηθάει να έρθεις πιο κοντά στον καλύτερο σου εαυτό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αφήνεις τον εσωτερικό σου επικριτή να σε επηρεάζει. Αντί να ασχολείσαι με ένα λάθος του παρελθόντος, επικεντρώσου στη συνεχή βελτίωση. Αντί να «κυνηγάς» μη ρεαλιστικά πρότυπα, βάλε σε πρώτη θέση την ανάπτυξη, μετατοπίζοντας την εστίασή σου στη σταδιακή πρόοδο.
Πες «όχι» στην αρνητική αυτο-ομιλία

Εάν σκέφτεσαι συνεχώς πως δεν είσαι αρκετά καλός για κάτι, τότε δεν θα αντιμετωπίσεις ποτέ την τελειομανία. Να το ξέρεις. Η αρνητική αυτο-ομιλία, μπορεί να εκδηλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, όπως η αυτοκριτική, η αμφιβολία ή η σύγκριση, και επηρεάζει σε ακραίο βαθμό την αυτοεκτίμησή σου. Ουσιαστικά, είναι σαν να σε «βυθίζει» σε μια μόνιμη αρνητικότητα, κάτι που έχει αρνητική επίδραση σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς σου.

Προκάλεσε τις σκέψεις σου

Εάν είσαι τελειομανής, τότε οι σκέψεις σου θα τριγυρίζουν γύρω από την εξής φράση: «δεν είμαι αρκετά καλός». Όταν προκύπτουν αυτές οι σκέψεις, αμφισβήτησέ τες με συγκεκριμένα γεγονότα/στοιχεία. Δοκίμασε να φτιάξεις μια λίστα και γράψε όσα περισσότερα γεγονότα και αποδείξεις μπορείς να σκεφτείς, προκειμένου να αμφισβητήσεις τις τελειομανείς σκέψεις σου. Θα χρειαστεί χρόνο, αλλά θα δεις βελτίωση.

Δεν χρειάζεται να είσαι πάντα «τέλειος». Μπορείς, απλώς, να είσαι «αρκετά καλός»

Η τελειομανία είναι μια μη ρεαλιστική προσδοκία. Στις λέξεις, αυτό μάλλον το καταλαβαίνεις. Αυτό, όμως, που δεν αντιλαμβάνεσαι, είναι πως η τελειομανία μπορεί να προέρχεται από ένα συναισθηματικό σημείο βαθιά μέσα σου ή μια στιγμή στη ζωή σου που κάποιος σε είχε υποτιμήσει. Το μυαλό σου, μπορεί να «παίζει» πάντα παιχνίδια. Εσύ, χρειάζεται να αναγνωρίσεις αυτά τα «παινάδια» και να κατανοήσεις ότι έχεις τελειομανείς τάσεις. Οπότε, την επόμενη φορά που θα ολοκληρώσεις ένα task, και ξέρεις ότι έχεις κάνει περίφημη δουλειά, εξασκήσου στην αποδοχή ότι, ενώ μπορεί να μην τα έχεις κάνει όλα τέλεια, έχεις πάει αρκετά καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου