Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Τρίτη 23 Απριλίου 2024

4 τρόποι να μην τα παίξεις όταν έχεις να κάνεις χίλια πράγματα







Ο χρόνος, αυτός ο πολύτιμος αόρατος φρουρός, φίλος μας, μα κι εχθρός! Συχνά περνά μπροστά από τα μάτια μας απαρατήρητα και κάποιες φορές μοιάζει σαν ένα αμετάβλητο στοιχείο, μια σταθερή παράμετρος που δεν μπορούμε να ελέγξουμε ή να αλλάξουμε. Ωστόσο, αυτή η παραδοχή είναι παραπλανητική. Η διαχείριση του χρόνου μας δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην επίτευξη των στόχων μας.



Το να κάνεις τον χρόνο που ποτέ δε φτάνει, να φτάσει, είναι κάτι περισσότερο από απλή οργάνωση των δραστηριοτήτων μας σε ένα χρονοδιάγραμμα. Είναι ένας τρόπος ζωής, μια συνειδητή προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τη μέρα μας με προσοχή και σκοπό. Κάθε απόφαση που παίρνουμε σχετικά με το πώς θα διαθέσουμε τον χρόνο μας επηρεάζει το πώς θα προχωρήσουμε προς τους στόχους μας. Επομένως, αντί να αντιμετωπίζουμε τον χρόνο σαν κάτι αδιαπραγμάτευτο, ας τον δούμε ως έναν «φίλο» που μπορούμε να καλοπιάσουμε. Ας δεσμευτούμε να κάνουμε κάθε στιγμή να μετράει και να διασφαλίσουμε ότι κάθε ενέργεια, προωθεί με σταθερότητα κι αποφασιστικότητα το να καταφέρουμε αυτό το «κάτι». Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στο ρολόι της ζωής μας για το πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο!


Ας οργανωθούμε

Η οργάνωση αποτελεί πράγματι το κλειδί της επιτυχίας στη διαχείριση του χρόνου. Με την οργάνωση, μπορούμε να δομήσουμε τις δραστηριότητές μας και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τον χρόνο μας. Ένα από τα πρώτα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να οργανώσουμε τον χρόνο μας είναι να δημιουργήσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ή μια λίστα καθημερινών καθηκόντων. Μέσω αυτών των εργαλείων, μπορούμε να ταξινομήσουμε τις δραστηριότητές μας με βάση τη σειρά προτεραιότητας και τη διάρκειά τους. Επίσης, είναι σημαντικό να είμαστε ευέλικτοι στην οργάνωσή μας. Ορισμένες φορές, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα είχαμε προγραμματίσει και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αφεθούμε στο χάος που προκύπτει μετά από μια στραβή. Αντίθετα, μπορούμε να προσαρμόσουμε το χρονοδιάγραμμά μας ή τη λίστα μας καθημερινών καθηκόντων ανάλογα με τις νέες συνθήκες ή τις αναπάντεχες αλλαγές.






Ας θέσουμε προτεραιότητες


Καθώς προχωράμε στη διαχείριση του χρόνου μας, η αναγνώριση και η καθορισμός των προτεραιοτήτων μας αποκτούν ζωτική σημασία. Μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, αλλά στην πραγματικότητα, η ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό μπορεί να καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία μας στην επίτευξη των στόχων μας. Όταν αντιμετωπίζουμε μια πληθώρα καθημερινών υποχρεώσεων και καθηκόντων, είναι εύκολο να αποπροσανατολιστούμε και να διασπαστεί ο χρόνος μας σε ασήμαντα ή λιγότερο σημαντικά καθήκοντα. Εδώ είναι που έρχεται η σημασία της προτεραιότητας. Καθορίζοντας ποιες είναι οι πραγματικά σημαντικές κι επιτακτικές απαιτήσεις και ξεκινάμε από αυτές. Όλα μαζί, ταυτόχρονα, δε γίνεται να γίνουν.



Ας πιάσουμε και κανένα γκατζετάκι

Η τεχνολογία αποτελεί πλέον ένα ισχυρό εργαλείο στη διαχείριση του χρόνου μας. Με τη συνεχή εξέλιξή της, προσφέρει άφθονες δυνατότητες για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη, πιο εύκολα. Τα εργαλεία διαχείρισης χρόνου είναι πλέον ατελείωτα. Υπάρχουν εφαρμογές για smartphones και υπολογιστές που μας βοηθούν να δημιουργήσουμε προγράμματα εργασίας, να καταγράψουμε και να παρακολουθήσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες και να λάβουμε υπενθυμίσεις για σημαντικά ραντεβού και καθήκοντα. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να μας βοηθήσουν να οργανώσουμε το σκορποχώρι του μυαλού μας, αλλά και να μας οδηγήσει προς έναν δρόμο οργάνωσης αν δεν μπορούμε να μπούμε μόνοι μας. Ηλεκτρονικά ημερολόγια και συστήματα συγχρονισμού μεταξύ συσκευών μας επιτρέπουν να διατηρούμε ενημερωμένο το πρόγραμμά μας και να είμαστε πάντα στη σωστή θέση, τη σωστή στιγμή. Πιάσε το google calendar λοιπόν, μην το φοβάσαι.





Ας διασκεδάσουμε και λίγο

Δε γίνεται μονίμως να εργαζόμαστε για έναν στόχο χωρίς να γίνουμε εμμονικοί. Χρειάζεται επομένως και μια παύση. Ένας ανανεωμένος και χαλαρωμένος νους, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην επίτευξη των στόχων του. Οι στιγμές χαλάρωσης, μας βοηθούν να αποκτήσουμε νέα ενέργεια κι έμπνευση, να αναζωογονηθούμε και να ανανεώσουμε την προσέγγισή μας στη ζωή και τους στόχους μας. Το πρόβλημα με κάποιον που δεν το επιτρέπει στον εαυτό του, είναι ότι νιώθει ενοχές, λες και χάνει χρόνο. Αρκεί όμως να σκεφτούμε πως με μια υπερκόπωση του νου, το πιο πιθανό είναι να κάνουμε πολλά μέτρια πράγματα, αντί για λίγα και πραγματικά σπουδαία. Συνεπώς, μην ξεχνάς να δίνεις χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση. Βάλε το ρολόι σου σε λειτουργία, αλλά μάθε να το κλείνεις κιόλας, όποτε το χρειάζεσαι.


Συντάκτης: Μιχάλης Δούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου