Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Οι 4 τροφές που αδίκως κατακρίθηκαν





Αυγά

Ένας από τους πιο συχνούς διατροφικούς μύθους που κυκλοφορούν είναι ότι τα αυγά αυξάνουν την χοληστερίνη. Σήμερα, όμως δεν υπάρχει καμία σχεδόν μελέτη που να συνδέει το αυγό με την αυξημένη χοληστερίν. Αντίθετα, οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν τα αυγά, τα θαλασσινά και τα άπαχα κρέατα σε όλο τον πληθυσμό τηρώντας την ισορροπημένη κατανάλωση.

Επίσης τα αυγά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες - αφού κάθε ένα περιέχει περίπου 6 γραμμάρια - και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών A, D, E, K και B. Συνεπώς, πρόσθεσέ τα ξανά στη διατροφή σου κι αν στο μυαλό σου υπάρχει ο φόβος για αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, απόφυγε την καθημερινή κατανάλωση.

Unsplash

Πατάτες


Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, το πρόβλημα δεν είναι οι πατάτες αυτές καθ’ αυτές αλλά ο τρόπος που μαγειρεύονται. Οι πατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες — αρκεί να μην αφαιρέσεις τη φλούδα. Περιέχουν, επίσης, βιταμίνη C και κάλιο. Συχνά επιλέγουμε να καταναλώσουμε τηγανιτές πατάτες, οι οποίες μπορεί να συνοδεύονται από λιωμένα τυριά, αλλαντικά και σάλτσες. Αυτός ο τρόπος κατανάλωσής τους σίγουρα δεν είναι ωφέλιμος, ωστόσο, αν τις ψήσεις στο φούρνο ή στο airfryer τα πράγματα αλλάζουν και φυσικά προς το καλύτερο.

Unsplash

Κατεψυγμένα λαχανικά

Η ιδέα ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά που αγοράζουμε σε σακούλες είναι λιγότερο θρεπτικά από τα αντίστοιχα φρέσκα προϊόντα δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, όπως λένε οι ειδικοί σε θέματα διατροφής. Στην πραγματικότητα, η αγορά κατεψυγμένων τροφίμων θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της σπατάλης - δεδομένου ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούνται περισσότερο - και είναι συχνά πιο οικονομικά από τα φρέσκα. Αν θέλεις να προσθέσεις λαχανικά στο μαγείρεμα, τότε τα κατεψυγμένα είναι η καλύτερη επιλογή. Αν από την άλλη, θέλεις να φτιάξεις μια σαλάτα, προτίμησε τα φρέσκα λαχανικά.


Unsplash

Καφές

Ο καφές μπορεί να μην είναι τροφή, όμως υπάρχει λόγος που βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Ανά διαστήματα πολλά ακούγονται για το καλό ή το κακό που κάνει η κατανάλωση καφέ στον οργανισμό μας, ωστόσο, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, ο πρωινός καφές είναι πολύ βοηθητικός για την υγεία μας, καθώς μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμη και διαβήτη τύπου 2. Αν σου αρέσει ο καφές, 1-2 φλιτζάνια την ημέρα είναι επιτρεπτά, αρκεί να μην περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου