Στις αρχές της νέας χρονιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε μεταξύ άλλων επισημάνει ότι η Ελλάδα «ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης», ωστόσο οι διάφορες μετρήσεις που έχουν δει το «φως» της δημοσιότητας κατά καιρούς μάλλον αποδεικνύουν το αντίθετο. Κρίνοντας με βάση έκθεση της Eurostat σχετικά με το ποσοστό κάλυψης στις ταχύτητες του ίντερνετ ανά την Ευρώπη, η χώρα μας δύσκολα μπορεί να ηγηθεί, ή και να προλάβει το «τρένο» της τεχνολογικής ανάπτυξης.
Η Eurostat επισημαίνει ότι το 2021 το 70% των νοικοκυριών στην Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, σε σύγκριση με το 13% του 2013. Παρόμοια πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην κάλυψη των μικρών πληθυσμιακά περιοχών, με τις συνδέσεις VCHN να καλύπτουν πλέον το 37% της ευρωπαϊκής έκτασης, έναντι 4% του 2013.
Αναζητώντας τη θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών, επικρατεί προβληματισμός, καθώς η χώρα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και των δύο γραφημάτων, καθώς μόλις το 20% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, ενώ η κάλυψη σε περιοχές χαμηλού πληθυσμού δεν ξεπερνά ούτε το 1%.
«Το 2021 η Μάλτα κατέγραψε ρεκόρ στην κάλυψη ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων (100% των νοικοκυριών), με το Λουξεμβούργο (96%), τη Δανία (95%) και την Ισπανία (94%) να ακολουθούν. Αντίθετα αποτελέσματα καταγράφει η Ελλάδα (20%), η Κύπρος (41%) και η Ιταλία (44%)», τονίζει η Eurostat.
«Σε οικιστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό, η Μάλτα κατέχει επίσης την πρωτιά (100%), με το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ολλανδία να ακολουθούν επιτυγχάνοντας το 79% της κάλυψής τους. Η μικρότερη κάλυψη καταγράφεται στην Ελλάδα (0%), την Τσεχία (7%) και τη Φιλανδία (12%)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου