Παραγωγοί και συνεταιρισμοί ζητούν εργάτες για μεροκάματο στην καλλιέργεια σπαραγγιών. Θα ακολουθήσουν οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων σε Πέλλα και Ημαθία που τελείωσαν τα κλαδέματα και θα ξεκινήσουν τα αραιώματα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Τοκμάκης, παραγωγός σπαραγγιών από τον Έβρο, «αυτή την εποχή έχουμε σκέπασμα με νάυλον στις καλλιέργειες σπαραγγιών. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την εποχή κάνουμε σαμάρια και σκεπάσματα. Το μεροκάματο έφτασε στα 25 ευρώ την ημέρα, που μαζί με λοιπά έξοδα φτάνει στα 30 ευρώ, όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν στα 18 ευρώ. Την ίδια στιγμή δεν βλέπουμε αύξηση της τιμής παραγωγού για να καλύψει την αύξηση του κόστους. Εργάτες από Βουλγαρία δεν μπορούν να έρθουν. Υπάρχουν εταιρείες που λένε ότι θα μας φέρουν εργάτες από Αφρική αλλά δεν ξέρουν τη δουλειά. Αν δεν υπάρξουν μέτρα δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε συγκομιδή».
Πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης υπάρχει και στην περιοχή της Αλμωπίας του νομού Πέλλας. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ξενοφών Τσέμπης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλμωπίας, «υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια σπαραγγιών, που κάνουν σκέπασμα. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόβλημα και με τις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων. Πρέπει να βρεθεί λύση από την κυβέρνηση αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα στην παραγωγή».
«Φέτος είναι πρώιμη χρονιά. Μέχρι τις 20 Απριλίου θα πρέπει να έχουν ερθεί περίπου 12.000 εργάτες γης σε Ημαθία και Πέλλα για την καλλιέργεια πυρηνόκαρπων. Με τα μέτρα κατά της πανδημίας κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής – Δυτικής Μακεδονίας. «Πέρσι δόθηκε μια προσωρινή λύση με πράξη νομοθετικού περιιεχομένου. Θα πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση για το πρόβλημα», προσθέτει.
Αντίστοιχα ο νομός Καβάλας χρειάζεται 2.500 εργάτες γης, για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν για καλλιεργητικές εργασίες σε σπαράγγια και άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στους δήμους Νέστου και Παγγαίου.
Στο μεταξύ πληρωμή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), για τις περσινές ζημιές, ακούνε οι ροδακινοπαραγωγοί αλλά πληρωμή δεν βλέπουν. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, «το ανέφερε ο πρώην υπουργός κ. Βορίδης, το είπαν οι βουλευτές της περιοχής, όμως το χρώμα του χρήματος δεν το έχουν ακόμη δει οι παραγωγοί. Μιλάμε για ψίχουλα που δεν καλύπτουν τις ζημιές, αφού η ενίσχυση αφορά σε 80 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργούνται με ροδάκινα και νεκταρίνια, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο κάποιοι παραγωγοί τα έχουν ανάγκη και πρέπει άμεσα να καταβληθούν».
ΠΗΓΗ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου