Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

40 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση

 



Η ελληνική Ευρώπη και η ευρωπαϊκή Ελλάδα, μέσα από τη ματιά των ανθρώπων της.
Μια από τις σκέψεις με τις οποίες έπρεπε να συμβιβαστεί κανείς τους τελευταίους μήνες, είναι πως υπήρξαν και μέρες τις οποίες θα τις περνούσε εξ ολοκλήρου μέσα στο σπίτι του. Ειδικά την ώρα που γνωρίζει πως με μια ταυτότητα και μια βαλίτσα στο χέρι, θα μπορούσε μέσα σε λίγες ώρες να βρεθεί στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι ή τη Λισαβόνα. 

Τέτοια πράγματα σκεφτόταν και ο Κωστής βγαίνοντας από το νερό. Φλεβάρης μήνας, όμως ο πρωινός αθηναϊκός ήλιος του ζέσταινε το πρόσωπο και το μυαλό. Η κυρία Ευτυχία απόθεσε ένα κομμάτι πλαστικής σακούλας σε ένα μπλε κάδο στην άκρη της παραλίας και ύστερα χαμογελώντας πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Έμενε μερικά τετράγωνα πιο πέρα, και μετά από τρεις δεκαετίες χειμερινής κολύμβησης, τα τελευταία χρόνια συνήθιζε να έρχεται και στον Φλοίσβο. 

Ο Κωστής κοιτούσε τώρα την οθόνη του κινητού του τηλεφώνου. Γέλασε, γέλασε με την ψυχή του και είχε μέρες να αισθανθεί έτσι. Η Ίνγκριντ παντρευόταν και σε λίγους μήνες θα έφερνε στον κόσμο το πρώτο της παιδί με τον Χουάν. Τους είχε γνωρίσει και τους δυο τους πίσω στο 2010, όταν έκανε Erasmus στη Λουντ. Η Ίνγκριντ είχε γίνει από τότε κολλητή του, ο Χουάν έμεινε στη Σουηδία και κατέληξαν ζευγάρι. Του έλειπαν εκείνες οι στιγμές, του έλειπε το ταξίδι, αλλά ήξερε πως θα τα κατάφερνε ξανά.


Κλείδωσε την οθόνη του κινητού του και αποφάσισε να καλέσει την Ίνγκριντ σε video call το βράδυ, στο κλείσιμο της μέρας. Σε λίγη ώρα θα φορούσε το κουστούμι του, θα έμπαινε στο αυτοκίνητο και θα έφτανε στα γραφεία της πολυεθνικής για ακόμη ένα meeting με τα κεντρικά γραφεία του Άμστερνταμ.  Ευρυζωνικότητα, νέες τεχνολογίες, 5G, τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, νέο διαδίκτυο, προσωπικά δεδομένα, πράγματα που είχαν γίνει η καθημερινότητά του. 

Ο Κωστής αισθάνεται πως αποτελεί μονάχα ένα παράδειγμα πολίτη της Ευρώπης. Τυχαίνει να είναι Έλληνας, θα μπορούσε να είναι Ισπανός, Πολωνός ή Βέλγος. Η ζωή τον έφερε σε αυτή την ιστορική γωνιά της Ευρώπης, στο ανατολικό της σύνορο, στο σταυροδρόμι των εθνών που κλείνει πλέον σαράντα χρόνια σχέσης με την Ένωση. Η σχέση αυτή δεν έχει περάσει μόνο από ευτυχισμένες στιγμές, σαν εκείνες που βιώνει η Ίνγκριντ με τον Χουάν. Έχει περάσει και σκοπέλους, έχει βρει αδιέξοδα σε φράχτες και πλωτά περάσματα, έχει χτίσει ωστόσο και συνθήκες που διασφαλίζουν την ίδια τη μοντέρνα ταυτότητα και την ύπαρξη αυτής της χώρας.

Με αφορμή τα σαράντα χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ, το NEWS 24/7 ανοίγει τον φάκελο της σχέσης αυτής, προσπαθώντας να αναδείξει την πορεία ενοποίησης πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες που ορίζουν εν πολλοίς την ποιότητα της ζωής μας: Το περιβάλλον, τα δικαιώματα του καταναλωτή και τις νέες τεχνολογίες, και φυσικά το πρόγραμμα του Erasmus. 

Στις παρακάτω γραμμές θα πάμε για χειμερινό μπάνιο με τον Κωστή στο κέντρο σχεδόν του αστικού ιστού, θα δούμε πόσο καθαρή είναι τελικά η ατμόσφαιρα της Αθήνας, θα μάθουμε αν κινδυνεύουμε από το 5G και τι σημαίνει ευρωπαϊκή ψηφιακή διασύνδεση, και θα αναλύσουμε τον πυρήνα της ευρωπαϊκής διαπολιτισμικότητας, όπως υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα Erasmus.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου