Την Κυριακή, μια γυναίκα μπήκε σε φαρμακείο στη γαλλική πόλη της Νανσί, ένας από τους λίγους δημόσιους χώρους που εξακολουθούν να ανοίγουν αφού η κυβέρνηση επέβαλε...
lockdown για να αποτρέψει την εξάπλωση του κοροναϊού.
Αλλά η γυναίκα δεν ήταν εκεί φάρμακα, ήταν εκεί για να πει στον φαρμακοποιό ότι ο σύντροφός της την είχε κακοποιήσει, ο οποίος λίγο αργότερα συνελήφθη από την αστυνομία.
Καθώς η πανδημία του κοροναϊού αναγκάζει τις χώρες παντού να λάβουν πρωτοφανή μέτρα για να περιορίσουν την κίνηση των πολιτών τους, τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας βρέθηκαν ξαφνικά παγιδευμένα στο σπίτι με τους συντρόφους τους να τις κακοποιούν. Κάποιες δεν είναι σε θέση – ή είναι πολύ φοβισμένες – να καλέσουν την αστυνομία, λένε οι ειδικοί.
Έτσι, η Γαλλία, εμπνευσμένη από ένα παρόμοιο σχέδιο στην Ισπανία, άρχισε να λέει στα θύματα να αναζητούν βοήθεια σε φαρμακεία. Εάν δεν μπορούν να μιλήσουν ανοιχτά στο κατάστημα, μπορούν απλά να πουν την κωδική λέξη «μάσκα 19».
Η γυναίκα στη Νανσί ήταν η πρώτη που ζήτησε βοήθεια από τότε που η κυβέρνηση ξεκίνησε την πρωτοβουλία την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Marlene Schiappa, υπουργός ισότητας της Γαλλίας.
Καθώς τα μέτρα για τα lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται αυστηρότερα, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις και οι αστυνομικές δυνάμεις εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή άνοδο της ενδοοικογενειακής βίας.
Όντας περιορισμένα στο σπίτι με τον κακοποιό τους κάνει τα θύματα πιο ευάλωτα, διότι δεν υπάρχει διαφυγή. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συναισθηματικά αγχωτικά γεγονότα μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς στο σπίτι.
«Το Σπίτι Δεν Είναι Ασφαλές Για Όλες»
Καμπάνια συλλογής υπογραφών με στόχο να ληφθούν άμεσα δράσεις από τις αρμόδιες αρχές για τα θύματα έμφυλης ή και ενδοοικογενειακής βίας, που εν μέσω της πανδημίας και του περιορισμού κυκλοφορίας είναι πιο εκτεθειμένα σε τέτοιου είδους περιστατικά, ξεκίνησε η φεμινιστική συλλογικότητα ‘’Καμία Ανοχή» από τις 30 Μαρτίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της συλλογικότητας, οι επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες, θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ανάπηρες/α και παιδιά, που μένουν σπίτι εν μέσω πανδημίας και περιορισμού της κυκλοφορίας, είναι αναγκασμένα να βρίσκονται διαρκώς εκτεθειμένα στον κακοποιητή τους με σημαντικές επιπτώσεις για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτής της καμπάνιας που ονομάζεται «Το Σπίτι Δεν Είναι Ασφαλές Για Όλες / Home Is Not Safe For All», η ‘’Καμία Ανοχή» καλεί σε ‘’Social Media Storming Weekend» , δηλαδή σε ένα διήμερο δράσεων το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Απριλίου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι συμμετέχουσες/ντες μπορούν να φτιάξουν με διάφορα υλικά ένα γραπτό μήνυμα ευαισθητοποίησης, προτροπής και στήριξης στις επιζώσες έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας, γυναίκες, θηλυκότητες, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ανάπηρες/α και παιδιά που ζουν σε κακοποιητικό περιβάλλον, προσθέτοντας τα hashtags #HomeIsNotSafe4All, #ΚαμίαΜόνη #ΚαμίαΑνοχή, διανθίζοντας ή όχι με #GenderBasedViolence #BreakTheSilence #EndTheViolence.
Ακόμη, όπως αναφέρει η συλλογικότητα στην ανακοίνωσή της, στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, απαιτούν «από τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την ελληνική κυβέρνηση, τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως επίταξη ξενώνων για τη στέγαση επιζωσών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, μη αναστολή εκδίκασης υποθέσεων έμφυλης βίας, λειτουργία chat στη γραμμή SOS 15900, ενίσχυση και πολλαπλασιασμό της παροχής νομικής, συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω τηλεργασίας από τα Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΟΠΙΦ, όλο το εικοσιτετράωρο, καθημερινά, με προσωπικό που να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες, οικονομική ενίσχυση επιζωσών».
«Βοήθησέ μας να κάνουμε την φωνή μας πιο δυνατή, προωθώντας, αναρτώντας και υπογράφοντας την καμπάνια μας «Το Σπίτι Δεν Είναι Ασφαλές Για Όλες / Home Is Not Safe For All», καταλήγει συλλογικότητα στην ανακοίνωσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου