Tο μύνημα της ημέρας

Καμιά φορά το σύμπαν μας στέλνει ξανά στη ζωή μας κάποιους ανθρώπους, για να δει αν είμαστε ακόμα ηλίθιοι

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Πώς να πιάνεις κουβέντα παντού

Πώς να πιάνεις κουβέντα παντού
της Ηρώς Κουνάδη
Σου φαίνεται βουνό το να ξεκινήσεις κουβέντα με γνωστούς κι αγνώστους; Τρέμεις τις αμήχανες σιωπές; Άφησέ μας να σε βοηθήσουμε
Κατ’ αρχάς, να σου πούμε (για να ξε-αγχωθείς) πως είναι πολύ λίγοι οι άνθρωποι που έχουν το αξιοζήλευτο ταλέντο να πιάνουν εύκολα κουβέντα πάντα και παντού. Οι περισσότεροι από εμάς παλεύουμε κάθε φορά να βρούμε κάτι να πούμε. Η εξάσκηση βοηθάει, όπως και η τύχη που καμιά φορά φέρνει στο δρόμο σου ανθρώπους οι οποίοι πιάνουν την έστω άτσαλη πάσα σου και την πηγαίνουν παραπέρα, οπότε η κουβέντα όχι μόνο ξεκινά αλλά κυλά κιόλας αβίαστα. Να μερικοί τρόποι να ξεκινήσεις.


Κάνε ένα κομπλιμέντο. Κάποιες φορές ο διάλογος θα περιοριστεί στο «-ωραίο πουλόβερ, -ευχαριστώ, -αμήχανη σιωπή». Κάποιες άλλες θα έχεις την τύχη με το μέρος σου, και ο συνομιλητής σου θα πει κάτι σχετικό με το πουλόβερ του, ή με το μαγαζί που το αγόρασε, ή με τη μαμά του που ράβει ρούχα, και ω τι σύμπτωση και η δικιά σου, και το πράγμα θα τσουλήσει από εκεί.
Σου φαίνεται βουνό το να ξεκινήσεις κουβέντα με γνωστούς κι αγνώστους; Τρέμεις τις αμήχανες σιωπές; Άφησέ μας να σε βοηθήσουμε.
Κάνε μια ερώτηση. Ναι, ξέρουμε, τα περισσότερα πράγματα που έχεις διαβάσει online σου λένε πως είναι βαρετό να ρωτάς «εσύ με τι ασχολείσαι;» και πως θα πρέπει να φανείς κουλ ρωτώντας κάτι σαν «αν πολεμούσαν οι άνθρωποι και τα ρομπότ, τα ζώα ποιου το μέρος πιστεύεις πως θα έπαιρναν;». Αν όμως δεν ξέρεις καθόλου τον άνθρωπο απέναντί σου, ή ανησυχείς υπερβολικά για την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για το άτομό σου την πρώτη φορά που σε βλέπουν, το «εσύ με τι ασχολείσαι;» είναι μια χαρά ασφαλές. Ειδικά αν η δική σου η δουλειά (για την οποία μάλλον θα μιλήσετε μετά) δεν είναι κάτι σούπερ βαρετό. Αν πάλι είναι, το «με τι ασχολείσαι;» μπορεί μια χαρά να συμπεριλαμβάνει τα πράγματα με τα οποία ασχολείσαι στον ελεύθερό σου χρόνο –βλέπεις πολλές ταινίες, ας πούμε, ή κάνεις καταδύσεις, ή διαβάζεις βιβλία, ή οτιδήποτε.

Πες για το θέμα των ημερών. Κατά προτίμηση όχι το πιο δυσάρεστο που μπορείς να σκεφτείς –όχι το προσφυγικό, ας πούμε, ούτε την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην τελευταία ψηφοφορία της Βουλής. Η ποπ κουλτούρα και τα social media έχουν τη δύναμη να μας βάζουν να ασχολούμαστε όλοι με το ίδιο πράγμα ταυτόχρονα. Εκμεταλλεύσου αυτή τη δύναμη, και μίλα για το Τζόκερ, τα Παράσιτα, τη νέα σαιζόν του The Crown ή τον αντικαπνιστικό νόμο (αν διαβάζεις αυτό το κείμενο μήνες αφού το γράψαμε, προσάρμοσε ανάλογα στη νέα πραγματικότητα).

Πες κάτι αστείο που σου συνέβη. Δεν χρειάζεται να είναι η Αστεία Ιστορία του Αιώνα, μπορεί να είναι ένας τυπικός διάλογος με ταξιτζή καθώς ερχόσουν εκεί που είσαι, κάτι που έγινε χτες στη δουλειά, ή μια αστεία ιστορία που διάβασες στο Τμήμα Προσωπικού Δράματος (αν δεν ξέρεις το Τμήμα Προσωπικού Δράματος, κλικ εδώ, μας ευχαριστείς αργότερα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου