Tο μύνημα της ημέρας

Καμιά φορά το σύμπαν μας στέλνει ξανά στη ζωή μας κάποιους ανθρώπους, για να δει αν είμαστε ακόμα ηλίθιοι

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ερχονται αυξήσεις στα φάρμακα - Τα πάνω κάτω φέρνει το νέο σύστημα τιμολόγησης - Τι αλλάζει

1a660e74ce6e680c750f82d4ba41886c_XL

Σε αλλαγές του συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, προχωρεί το υπουργείο Υγείας και τις τροποποιήσεις αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο Ανδρέας Ξανθός στην επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθούνται αλλαγές που αφορούν κυρίως τα νέα προιόντα και τα γενόσημα φάρμακα.

Από τις αλλαγές αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις σε ορισμένα πρωτότυπα φάρμακα αλλά και μειώσεις.


Οι μέχρι τώρα εισηγήσεις για την αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής και οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προβλέπουν τα εξής.

Για την τιμολόγηση ενός νέου φαρμακευτικού προϊόντος, δεν θα λαμβάνεται υπόψη η μέση τιμή από τς τρεις φθηνότερες της Ευρώπης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά η μέση τιμή των δύο φθηνότερων στην Ευρωζώνη.

Για τα γενόσημα, θα παραμείνει σε ισχύ η σημερινή διαδικασία, με γνώμονα το κόστους ημερήσιας θεραπείας (ΚΗΘ) να είναι στα 0,20 ευρώ.

Επίσης, για την προστασία της τιμής των γενόσημων φαρμάκων, πιθανόν δεν θα παίρνουν το 50% της τιμής του πρωτότυπου φαρμάκου που χάνει την πατέντα προστασίας (off patent), αλλά το 65%.

Το υπουργείο Υγείας αν και καταργεί τους “κλειστούς” προϋπολογισμούς, θα εφαρμόζονται προϋπολογισμοί ανά ασφαλιστική κατηγορία φαρμάκου.

Οι ανακοινώσεις της νέας τιμολογιακής πολιτικής του φαρμάκου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τις πολυεθνικές εταιρείες όσο και από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Οι μεν πολυεθνικές επιχειρήσεις, που διαθέτουν καινοτόμα σκευάσματα, δεν θέλουν να έχουν χαμηλές τιμές στα φάρμακα που εμπορεύονται στην Ελλάδα, για να έχουν ένα στοιχειώδες περιθώριο κέρδους μετά την εφαρμογή των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebates), αλλά κυρίως για να διασφαλίσουν ένα ορθολογικό επίπεδο τιμής, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των 14 χωρών αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων στις ΗΠΑ.

Δηλαδή, η τιμή της Ελλάδας αν είναι χαμηλή, επηρεάζει την τιμή του ίδιου φαρμάκου σε άλλες πολύ μεγαλύτερες αγορές, όπως οι ΗΠΑ.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες από την πλευρά τους, επιθυμούν χαμηλότερες τιμές, αν και οι περισσότερες έχουν εξασφαλίσει πρόσβαση σε ξένες αγορές.

Οι όποιες αλλαγές ανακοινωθούν θα έχουν σημαντική επίδραση στους προυπολογισμούς των νοσοκομείων, του ΕΟΠΥΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών καθώς σήμερα οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 36% (το 2012 ήταν 31%), καταβάλλοντας μεγαλύτερες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebates – clawback).

Για τα φάρμακα που χορηγούνται μέσω ΕΟΠΥΥ, το κράτος πληρώνει το 52% της συνολικής δαπάνης, έναντι 77% που πλήρωνε το 2012.

Τα υπόλοιπα, πληρώνουν οι εταιρείες (24%, έναντι 7% το 2012) και οι ασφαλισμένοι (23%, έναντι 16% το 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου