Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Πάρε τη φιλοζωική;;;



«Πάρε τη φιλοζωική» είναι η συνήθης φράση όσων νομίζουν ότι έτσι λύνεται το πρόβλημα των αδέσποτων. Είναι αυτοί που αδυνατούν να καταλάβουν ότι όσα σκυλιά και να «μαζέψει» η φιλοζωική τα αδέσποτα δεν θα τελειώσουν με αυτόν τον τρόπο.

Η συνείδηση των περισσότερων τελειώνει στο τηλεφώνημα στη φιλοζωική. Μέσα τους νιώθουν ανακουφισμένοι ότι έπραξαν το σωστό και λειτούργησαν ως φιλόζωοι. Όμως η φιλοζωική δεν είναι ο «μπόγιας» και ένα τηλεφώνημα στη φιλοζωική δεν σε καθιστά υπεύθυνο ενεργό πολίτη και φιλόζωο.
Θέλεις να βοηθήσεις το αδέσποτο που βρήκες; Το αδέσποτο που τριγυρίζει στη γειτονιά σου;

-Βάλε νερό και φαΐ, φιλοξένησέ το έστω σε ένα εξωτερικό προστατευμένο χώρο.
-Αν δεν μπορείς εσύ να το φιλοξενήσεις αναζήτησε σε φίλους και γνωστούς.
-Πήγαινέ το στον κτηνίατρο αν είναι τραυματισμένο ή για να δει αν έχει microchip.
-Αν δεν έχει πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων ο Δήμος σου συγκέντρωσε χρήματα και στείρωσέ το με τη βοήθεια της φιλοζωικής.
-Δημοσίευσε τη φωτογραφία του στο διαδίκτυο με όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς για να βρεθεί ο κηδεμόνας του ή αυτός που το παράτησε ή για να βρει οικογένεια να το υιοθετήσει.
«Πάρε τη φιλοζωική» για να σε βοηθήσει σε όλα αυτά αλλά όχι για να το πάρει.
Η ασυλοποίηση των ζώων απαγορεύεται βάσει νόμου στην Ελλάδα. Επιτρέπεται η ολιγοήμερη παραμονή σε καταφύγια (όσο χρειάζονται περίθαλψη και φροντίδα) και μετά επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον.
Μάθε να συμβιώνεις με τα αδέσποτα. Τα αδέσποτα δεν «φυτρώνουν», αλλά δημιουργούνται από τους ίδιους τους ανθρώπους και τις ανεξέλεγκτες γέννες δεσποζόμενων ζώων.
«Πάρε τη φιλοζωική» για να τη βοηθήσεις όχι για να της αναθέσεις αυτό που όλοι μπορούμε να κάνουμε.


Αρετή Βασιλειάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου