Tο μύνημα της ημέρας

Έχεις; Δώσε! Νιώθεις; Μοιράσου! Μπορείς; Βοήθησε! Διαφωνείς; Φώναξε!

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Φιάσκο με την φέτα- Xάσαμε 6,5 εκ. ευρώ από την ΕΕ- Καρατομήσεις στον ΕΛΓΟ





Η χώρας μας έχασε την προθεσμία για ένταξή της σε πρόγραμμα προώθησης της φέτας, που χρηματοδοτεί η ΕΕ με ποσό ύψους 6,5 εκ. ευρώ....



Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προωθητικές ενέργειες για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον Καναδά σχετικά με την μοναδικότητα της φέτας ως προιόν ΠΟΠ.

 Συγκεκριμένα πρόκεται για το πρόγραμμα  Προώθησης της Φέτας (ΠΟΠ) «Feta PDO. Let’s get real!». Το πρόγραμμα αφορούσε σε ενέργειες προώθησης της φέτας σε δύο ομάδες χωρών: Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία (ύψους 3.317.000 ευρώ) και ΗΠΑ - Καναδά (3.835.320 ευρώ).

Ενέργειες, που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα έδιναν υπεραξία στην φέτα που έτσι κι αλλιώς έχει χτυπηθεί καθώς  έχει εξαιρεθεί από προστατευόμενο προιόν στις τρίτες χώρες.
Με άλλα λόγια η ΕΕ ήταν πρόθυμη να αποδεσμεύσει το ποσό τον 6,5 εκ. ευρώ για να μας χρυσώσει το χάπι, όμως ούτε αυτό συνέβη όπως τουλάχιστον προκύππτει από την εξέλιξη της υπόθεσης.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2017, όταν ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτομικών Προϊόντων υπέβαλε τις προτάσεις του στον ΕΛΓΟ Δήμητρα για να τρέξει τον διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου.
Να σημειωθεί ότι ο  ΕΛΓΟ θα επιβαρυνόταν με την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ύψους 1.270.385 ευρώ, όπως προβλεπόταν από τους ευρωπαικούς κανονισμούς.
Ο  διαγωνισμός για την προκύρηξη αναδόχου πραγματοποιήθηκε στις   22 Δεκεμβρίου 2017. Συμμετείχαν μόνο δύο εταιρείες οι οποίες ισοψήφησαν.
Τελικά τον Ιανουάριο το δ.σ. του ΕΛΓΟ κατέληξε κατά πλειοψηφία στην επιλογή της μίας εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε ένσταση κατά της συγκεκριμένης εταιρείας, η προθεσμία χάθηκε, ζητήθηκε παράταση από την ΕΕ, χάθηκε και πάλι, τελικά ζητήθηκε και δεύτερη παράταση ως τις 13 Μαίου, η οποία επίσης χάθηκε.
Μετά το φιάσκο, την  παραίτηση από όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ζήτησε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ του οργανισμού, αναφέρει πως ο λόγος που ελήφθη αυτή η απόφαση είναι η ευθύνη που φέρουν ώστε να χαθούν οι προθεσμίες σύναψης συμβάσεων για το πρόγραμμα προώθησης της Φέτας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και σ
ε τρίτες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου