Το να παραβιάσει κάποιος ένα ασύρματο δίκτυο και μάλιστα κάποιο οικιακό, ούτως ειπείν ένα χωρίς ιδιαίτερες δικλείδες ασφαλείας πέραν ενός...
τυπικού κωδικού πρόσβασης, δεν είναι δα και κάτι δύσκολο. Ναι, ΟΚ, δεν είναι κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει, όμως από την άλλη δεν είναι και Πυρηνική Φυσική, τουλάχιστον όχι στις μέρες μας. Αλήθεια, ξέρετε πώς μπορείτε να διαπιστώσετε αν κάποιος έχει παρεισφρήσει στο Wi-Fi δίκτυό σας και σας κλέβει το bandwidth; Όχι, στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα αρχίσει να χτυπάει κάποιου είδους συναγερμός από το router σας, οπότε θα πρέπει μάλλον να το ανακαλύψετε οι ίδιοι ψάχνοντας.
Πώς θα γίνει αυτό;
Όπως αναφέρει το techpress, μπείτε στο router σας και δείτε πόσες και ποιες συσκευές είναι συνδεδεμένες σε αυτό! Η πρόσβαση γίνεται με μια απλή επίσκεψη στη διεύθυνση 192.168.1.1 αν δεν έχετε πειράξει κάτι –σε διαφορετική περίπτωση, θα ξέρετε επακριβώς την IP του modem/router. Αφού βάλετε κωδικό και username, ψάξτε να βρείτε μία καρτέλα στην οποία φαίνονται οι συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο ασύρματο access point (το router δηλαδή) και κατ’ επέκταση στο δίκτυό σας. Θα πρέπει να φέρνει προς το “Connected Devices”, “Network Connections” ή κάτι παρεμφερές.
Εκεί θα δείτε μια λίστα με όλες τις συσκευές που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω του δικτύου σας. Μία απ’ αυτές π.χ. θα πρέπει να είναι το laptop/desktop σας, μία άλλη το tablet και ακόμα μία το smartphone σας –θα τις αναγνωρίσετε από τα ονόματα δικτύου τους. Καταγράψτε μία προς μία όλες εκείνες τις συσκευές και σε περίπτωση που δείτε κάποια που δεν γνωρίζετε, θα ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα! Εναλλακτικά πάντως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή γι’ αυτή τη δουλειά όπως το Wireless Network Watcher, όμως αν είστε σε θέση να εξυπηρετηθείτε μόνοι σας, ακόμα καλύτερα.
Βέβαια μην περιμένετε να σας ενημερώσει η web εφαρμογή περί ποίας συσκευής πρόκειται (εκτός κι αν το όνομά της είναι τόσο ξεκάθαρο πια), αλλά εν πάση περιπτώσει, το θέμα σας δεν είναι αυτό: το να μπουκάρετε στα σπίτια των γειτόνων σας αναζητώντας τον ένοχο, δεν είναι άλλωστε και η πλέον ενδεδειγμένη λύση.
Απενεργοποιήστε το Wi-Fi για λίγο, αλλάξτε κωδικό ασφαλείας βάζοντας κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που είχατε προηγουμένως και ει δυνατόν, το όνομα δικτύου και την κωδικοποίηση των δεδομένων του, πριν ενεργοποιήσετε και πάλι το δίκτυό σας. Ο αποδοτικότερος τρόπος για να τα καταφέρετε είναι να επαναφέρετε τις εργοστασιακές ρυθμίσεις του router σας και να αρχίσετε από την αρχή ξανά. Υπομονή, ψυχραιμία, κουράγιο και… καλή δύναμη!
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου