Tο μύνημα της ημέρας

Δειλοί άνθρωποι που το μόνο που ήξεραν να κάνουν είναι να παίρνουν και να φεύγουν. Μη δίνεις αξία σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να εκτιμούν.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

«Έπεφταν πτώματα από τον ουρανό» ‑ Η τραγική τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο τον Απρίλιο του `86





Η τρομοκρατική επίθεση στο αεροπλάνο της TWA που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρώμη – Αθήνα συνέβηστις 2 Απριλίου 1986 και αποτέλεσε μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ιστορία της αεροπορίας.
Το αεροσκάφος, με αριθμό πτήσης TWA 840, βρισκόταν στον αέρα πάνω από την πόλη του Άργους, κοντά στην Πελοπόννησο της Ελλάδας, όταν συνέβη η τραγωδία.


Η αεροπορική επίθεση στην TWA 840 ήταν αποτέλεσμα της τοποθέτησης βόμβας στο εσωτερικό του αεροσκάφους από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Abu Nidal. Η βόμβα εξερράγη 20 λεπτά πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα, και ενώ το αεροσκάφος είχε αρχίσει την τελική κάθοδο και ήταν σε ύψος 4.000 μέτρα. Η βόμβα, την οποία είχαν κρύψει κάτω από το κάθισμα 10F, πυροδοτήθηκε ενώ το αεροσκάφος πετούσε επάνω από το Άργος, δημιουργώντας μια οπή στη δεξιά πλευρά της ατράκτου. Η έκρηξη προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων (μεταξύ αυτών κι ένα νήπιο) και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Τα πτώματά τους, ακρωτηριασμένα και φρικτά παραμορφωμένα βρέθηκαν κοντά στο διάδρομο του παλιού αεροδρομίου, δύο χιλιόμετρα έξω από το Άργος. Ανάμεσα σε μαρτυρίες κατοίκων, ειπώθηκαν τα εξής: «Πώς είναι δυνατό να συλλάβει ο νους σου ότι ανάμεσα στα πράγματα που έπεφταν ήταν και ανθρώπινα κορμιά. Και τώρα που το σκέφτομαι ανατριχιάζω…».

Οι επιπτώσεις της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν τεράστιες και είχαν μακροχρόνιες συνέπειες στην αεροπορική βιομηχανία και στις διεθνείς σχέσεις. Η ανάκαμψη από αυτό το περιστατικό απαιτούσε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια και την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο πιλότος Ρίτσαρντ Πίτερσεν, που χαρακτηρίστηκε ήρωας από τον Τύπο και τους ειδικούς, κατόρθωσε να προσγειώσει με επιτυχία στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το μποίνγκ.

Η τρομοκρατική επίθεση στην TWA 840 παραμένει μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία της αεροπορίας, υπενθυμίζοντας τον ανείπωτο ανθρώπινο κόστος και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η τρομοκρατία
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου