Tο μύνημα της ημέρας

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Χηρεία: Αν έχεις χάσει τον άνθρωπό σου αυτά τα όρια πρέπει να βάλεις τις γιορτές


 Όταν έχεις χάσει ένα δικό σου άνθρωπο τα όρια είναι απαραίτητα και χρήσιμα ειδικά την περίοδο αυτή των εορτών. Είτε πενθείς είτε όχι, η περίοδος των διακοπών μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη. Υπάρχουν προσδοκίες που μπορεί να είναι υπερβολικές και εσύ δεν είσαι σε θέση να τις ικανοποιήσεις λόγω της κατάστασης που βιώνεις.

Εκτός από το πένθος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για όλους τους ανθρώπους να θέσουν σαφή όρια. Κάτι άλλο που μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντικό είναι να θυμάστε να δείχνετε καλοσύνη και συμπόνια για τον εαυτό σας.

Όταν ο καθορισμός ορίων είναι κάτι καινούργιο για εσάς, ορισμένα μέλη της οικογένειας μπορεί να σας πληγώσουν ή να σας κατηγορήσουν ότι είστε κακοί, σκληροί ή εγωιστές. Τα όρια μπορεί να είναι μία προσαρμογή. Εάν στην οικογένειά σας σέβεστε ο ένας τις ανάγκες του άλλου, τότε τα όρια αυτά που θα θέσετε θα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας, κατανόησης και σεβασμού των αναγκών του άλλου.

Αν και τα όρια που ο καθένας θέτει για τον εαυτό του μπορεί να είναι διαφορετικά, υπάρχουν κάποια κοινά στοιχεία:

  1. Θα έρθω για φαγητό, αλλά μπορώ να μείνω το πολύ μέχρι δύο ώρες.
  2. Θα σας φιλοξενήσω φέτος αλλά δεν πρόκειται να μαγειρέψω ούτε να δεχτώ οποιαδήποτε παραξενιά σας στο φαγητό. Θα αγοράσω τα πάντα προμαγειρεμένα. Αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θέλετε, κάτι συγκεκριμένο που τρώτε, φέρτε το από το σπίτι σας.
  3. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση αλλά δεν θα τα καταφέρω. Μελλοντικά βλέπουμε, φέτος δεν είμαι έτοιμος/η.
  4. Έχω δουλέψει σκληρά με το σώμα μου. Δεν θα συμμετάσχω σε καμία συζήτηση σχετικά με το βάρος, τις μερίδες ή τις θερμίδες.
  5. Δεν θέλω να μιλάω για την πολιτική ή για την κατάσταση της σχέσης μου οπότε για φέτος μην κάνετε καμία αναφορά. Αν υπάρχει κάτι για το οποίο ούτε εσείς θέλετε να μιλήσουμε, πείτε το.
  6. Χρειάζομαι ένα μικρό διάλειμμα. Θα πάω μία βόλτα. Έρχομαι σε λίγο.
  7. Θα έρθω με το δικό μου αμάξι σε περίπτωση που θελήσω να φύγω νωρίτερα.
  8. Αποφασίσαμε να μην έχουμε αλκοόλ στο σπίτι φέτος στις γιορτές και ζητάμε να μη φέρει κανείς. Θα έχουμε άφθονο φαγητό και μη αλκοολούχα ποτά. Θέλω πολύ να περάσουμε μαζί τις γιορτές φέτος αλλά αν δεν αισθάνεστε άνετα με όλο αυτό το κατανοώ αν αποφασίσετε να γιορτάσετε αλλού.
  9. Γνωρίζω ότι η ανταλλαγή δώρων είναι η πιο συνηθισμένη χριστουγεννιάτικη παράδοση αλλά φέτος δεν είμαι πολύ καλά. Αν θέλετε να ανταλλάξετε δώρα μεταξύ σας ανταλλάξτε, απλά εγώ δεν θα συμμετάσχω και σας ζητώ να μη μου αγοράσει κανείς τίποτα. Ξέρω ότι είναι δύσκολο αλλά πρέπει να το κάνω για να προστατεύσω την ψυχική μου υγεία και την ευημερία μου.

Να θυμάστε να αγαπάτε τον εαυτό σας και ότι…

  1. Δεν είναι δουλειά σας να ικανοποιείτε τα αιτήματα των άλλων για να τους εξασφαλίσετε τις ιδανικές διακοπές με δικά σας έξοδα. Μπορεί να απογοητεύσετε κάποιους αλλά οι άνθρωποι μπορούν και διαχειρίζονται την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια. Αντίστοιχα μπορεί οι άλλοι να σας απογοητεύσουν αλλά μπορείτε να διαχειριστείτε την απογοήτευση. Ακριβώς επειδή όλοι σας θέλουν σπίτι τους για όσο διαρκέσει η γιορτή και θέλουν να φέρετε τον υπέροχο σπιτικό πουρέ που μόνο εσείς φτιάχνετε έτσι δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνετε. Αν μείνετε για δύο ώρες και φέρετε πουρέ αγορασμένο απ’ έξω όλοι θα επιβιώσουν.
  2. Ο συμβιβασμός είναι εντάξει όπως εντάξει είναι το να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα όριά σας.
  3. Οι γιορτές είναι μία εξαιρετική στιγμή για να απευθυνθείτε σε εκείνους τους ανθρώπους που σας πρόσφεραν βοήθεια τη στιγμή της απώλειάς σας.
  4. Καλό θα ήταν να μοιραστείτε το σκεπτικό γύρω από τα όρια που θέσατε και μερικές φορές εκτός από καλό είναι και χρήσιμο αλλά να θυμάστε ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να σας πιέσει σε περίπτωση που δεν θέλετε να τα μοιραστείτε. Οι γύρω σας οφείλουν να σεβαστούν τα όρια σας ακόμα και όταν δεν τα καταλαβαίνουν.
  5. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ενοχές όταν αρχίζετε να μοιράζεστε για πρώτη φορά τις ανάγκες σας. Οι ενοχές δεν σημαίνουν πάντα ότι κάνουμε κάτι κακό. Μερικές φορές σημαίνει απλώς ότι μας ζητήθηκε να δώσουμε προτεραιότητα στις επιθυμίες και τις ανάγκες των άλλων εις βάρος των δικών μας για τόσο μεγάλο διάστημα που όταν επιτέλους διεκδικήσαμε τις δικές μας ανάγκες, το επεξεργαστήκαμε ως κάτι λάθος. Το να φροντίζετε για την ευημερία σας ενώ παράλληλα σέβεστε τους άλλους δεν είναι λάθος. Τα όρια χρειάζονται εξάσκηση!
  6. Θυμηθείτε ότι τα όρια είναι για εσάς και όχι για τους άλλους. Είναι για να φροντίζετε τον εαυτό σας, να γνωρίζετε τα όριά του και να τα προστατεύεται. Δεν μπορείτε να ελέγξετε πώς θα ανταποκριθούν οι άλλοι στα όρια που θα θέσετε. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε ειλικρινείς και άμεσοι σχετικά με τις ανάγκες σας και να σέβεστε τις δικές τους. Να θυμάστε… Οι άνθρωποι που παλεύουν περισσότερο να σεβαστούν τα όρια σας είναι συχνά εκείνη που εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι δεν είχατε θέσει κανένα.
  7. Η θλίψη είναι σκληρή. Επιτρέπεται να κάνετε ένα διάλειμμα από τις διακοπές ή από ορισμένες παραδόσεις διακοπών. Επιτρέπεται επίσης να δημιουργήσετε μελλοντικά νέες παραδόσεις ανάλογα με τις ανάγκες σας.
  8. Είναι φυσιολογικό να απολαμβάνετε τις διακοπές και να θυμάστε ότι η σύνδεσή σας με το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν ζει στον πόνο σας αλλά στην αγάπη σας γι’ αυτόν, στις αναμνήσεις σας και στον τρόπο που υπάρχει στη ζωή σας. Μπορεί να είναι εύκολο να νιώθετε ενοχές επειδή απολαμβάνετε πράγματα που εκείνοι δεν είναι εδώ για να απολαύσουν. Αναγνωρίστε αυτό το συναίσθημα αλλά να θυμάστε ότι η θλίψη σας και η αγάπη για το άτομο αυτό που χάσατε μπορούν να ζουν παράλληλα με τη χαρά σας.

Πηγή: whatsyourgrief.com-Το διαβάσαμε: singleparent.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου