Tο μύνημα της ημέρας

3 είδη ανθρώπων μην ξεχάσεις ποτέ… Αυτούς που σε βοήθησαν στα δύσκολα. Αυτούς που σε άφησαν στα δύσκολα. Και αυτούς που σε έφεραν στα δύσκολα.

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Τοξικές ουσίες μετά τις φονικές πυρκαγιές



Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους πυροπαθείς στο Μάτι

Νέο κίνδυνο, αυτή τη φορά από τις επιβλαβείς ουσίες που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τις φονικές πυρκαγιές αντιμετωπίζουν οι πυροπαθείς. Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές είναι αντιμέτωποι με τη διαχείριση εξαιρετικά επιβλαβών ουσιών, όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, αλλά και τα προϊόντα καύσης του πλαστικού.

Κατά τους επιστήμονες μάλιστα, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στον αέρα, αλλά ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης και του υδροφόρου ορίζοντα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή και την υγεία του πληθυσμού, αλλά και για τη δημόσια υγεία ευρύτερα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι πυρόπληκτοι απευθύνουν έκκληση για οδηγίες και επίσημη ενημέρωση, για να προλάβουν τα χειρότερα.
Χρειάστηκαν περισσότερες από δύο εβδομάδες ώστε το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας να εκδώσει οδηγό για την διαχείριση των αποβλήτων από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας, ενώ εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα την λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας τρεις ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά, η σχετική πληροφόρηση δεν έφθασε ποτέ στους πληγέντες, ενώ κανένας δημόσιος λειτουργός δεν έλεγξε την εφαρμογή τους…
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ελένη Πεταλά, η οποία στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έχασε τους δύο γονείς της και έχει την αδελφή της στο νοσοκομείο, καταγγέλλει ότι προσπαθεί να ξαναστήσει το πατρικό της εκτελώντας, όμως εργασίες σε ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον, χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση για τα μέτρα που πρέπει να λάβει. «Με δική μας πρωτοβουλία την πήραμε και από το ίντερνετ που είδαμε κάποιους επιστήμονες να λένε ότι είναι πολύ ανθυγιεινό το περιβάλλον και αναγκαστικά πρέπει να φοράμε μάσκες» αναφέρει χαρακτηριστικά. Και δεν είναι η μόνη από τους πυροπαθείς που κάνει λόγο για έλλειψη ενημέρωσης.
«Ό,τι ακούμε στην τηλεόραση (…) Δεν έχει έρθει κανένας να μας δώσει μάσκες. Αυτές που φοράνε να μαστόρια δεν κάνουν τίποτα» τονίζει στην κάμερα του ΣΚΑΪ μια άλλη γυναίκα.
Οι κάτοικοι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί ο αμίαντος από εξειδικευμένο προσωπικό, κάτι για το οποίο ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε.
Οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή σε όσους κινούνται στην περιοχή, καθώς υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία τους. «Το πλαστικό όταν καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες όπως έγινε σε αυτή την περίπτωση. Οδηγείται σε παραγωγή ουσιών οι οποίες είναι και καρκινογόνες και βιοσυσωρεύσιμες που σημαίνει ότι αν μπουν στον οργανισμό μας θα παραμείνουν για ένα μεγάλο διάστημα» προειδοποιεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Οι επιστήμονες μιλούν για τοξική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ενώ επισημαίνουν ότι οι μάσκες δεν προσφέρουν επαρκή προστασία.
«Επειδή το νερό είναι διαλύτης πολλών ουσιών εκεί χρειάζονται πάρα πολλές μετρήσεις για να διασφαλίσουμε ότι πράγματι το νερό που υπάρχει είναι ποιοτικά σε ανεκτό επίπεδο» εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου