Tο μύνημα της ημέρας

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Νέες αποκαλύψεις: Η κυβέρνηση γνώριζε από το πρώτο βράδυ ότι υπήρχαν νεκροί



'Ερχονται στο φως της δημοσιότητας σειρά μαρτυριών από όσους επιχειρούσαν στο σημείο, ότι από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών....


Αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν για τον τρόπο πολιτικού και επικοινωνιακού χειρισμού των φονικών πυρκαγιών της Αττικής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Έξι ημέρες μετά την τραγωδία με τους 88 -επισήμως- νεκρούς και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων, ο οποίος κρατείται κρυφός από πολιτική επιλογή, έρχονται στο φως της δημοσιότητας σειρά μαρτυριών από όσους επιχειρούσαν στο σημείο, ότι από νωρίς το βράδυ της Δευτέρας όλοι οι αρμόδιοι γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών. 

Στελέχη της αστυνομίας, του Λιμενικού και του ΕΚΑΒ αναφέρουν δημοσίως ότι τα κέντρα επιχειρήσεων και η πολιτική ηγεσία είχαν ενημερωθεί πριν τις 21:00 το βράδυ, την ίδια ώρα που και ο υπουργός ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής «ομολογεί» αμήχανα ότι η κυβέρνηση ενημερώθηκε για τους νεκρούς αλλά δεν αξιολόγησε ως ...ασφαλή την πληροφορία. 

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο βράδυ τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός παρουσία τηλεοπτικής κάμερας ενημερωνόταν live στο συντονιστικό κέντρο για το πώς θα πετάξουν την ...επόμενη ημέρα τα αεροσκάφη, παρουσία όλων των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων και χωρίς καμία αναφορά σε νεκρούς, για τους οποίους είχαν ήδη ενημερωθεί. 

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επί της ουσίας δήλωσαν ότι δεν έγιναν καν λάθη και ότι η τραγωδία οφείλεται σε αντικειμενικούς παράγοντες, όπως στην ένταση των ανέμων. 

Η αντιπολίτευση ήδη εξαπολύει μύδρους με το Κίνημα Αλλαγής και το Ποτάμι να κάνουν λόγο για «αισχρό θέατρο και ομολογία κυνισμού».

Σε σύντομη παρέμβασή του στον αέρα του ΣΚΑΙ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδηςπροειδοποίησε ότι σε περίπτωση που αποδειχτούν ευθύνες για την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τότε θα πρόκειται για «φόνο εξ αμελείας».

Ενδεικτικό της αμηχανίας στο Μαξίμου είναι και η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο Reuters ότι ο λόγος που ο πρωθυπουργός επί έξι ημέρες δεν έχει καν εμφανιστεί στα καμένα είναι ότι ...συντόνιζε τις επιχειρήσεις.
  
Επικεφαλής ΟΥΚ: Η πολιτική ηγεσία είπε να μη μιλάμε για νεκρούς


Σύμφωνα με την μαρτυρία του Δημήτρη Μπαλτάκου, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού που έσωσαν εκατοντάδες κόσμου στο Μάτι, ειδοποιήθηκαν στις 6.30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι άνθρωποι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Άγιο Κοσμά. 

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ, έφτασαν στο σημείο λίγο μετά τις 7 (δεν κοιτούσα την κρίσιμη εκείνη ώρα το ρολόι είπε χαρακτηριστικά) και ρίχτηκαν στη μάχη. Το πρώτο πράγμα που είδαμε είπε ο κ. Δ. Μπαλτάκος, ήταν εκατοντάδες κόσμου μέσα στη θάλασσα και στην παραλία. 

Πολύ σύντομα εντοπίσαμε τα πρώτα θύματα και όπως χαρακτηριστικά είπε, ως αρχαιότερος αξιωματικός της ομάδας των 40 ανδρών των ΟΥΚ, ενημέρωσα και την στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. 

Όπως τόνισε, εντοπίσαμε τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυκτώσει.Ωστόσο, ήταν άποψη της πολιτικής ηγεσίας είπε, να μην μιλήσουμε για νεκρούς για να μην επιβαρύνουμε το κλίμα.
Η ΔΙ.ΑΣ. εντόπισε τον πρώτο νεκρό ήδη από τις 19:40, πρώτη κλήση στο ΕΚΑΒ στις 20:40

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας, είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος. 

Εκτίμησε ότι εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Σημειώνεται πάντως πως κατά την ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, δεν έγινε καμία αναφορά σε θύματα. 

Ταυτόχρονα και ο πρόεδρος των εργαζομένων των ΕΚΑΒ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι η πρώτη κλήση για νεκρό έγινε στις 20:40. 
Κουρουμπλής: Δεν ήταν ασφαλής η πληροφορία για νεκρούς

Στην παραδοχή ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της τραγωδίας στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε αυτήν την πληροφορία ως «ασφαλή» προχώρησε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή δήλωση του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών που έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους στο Μάτι, ότι με τους άνδρες του εντόπισαν τους νεκρούς πολύ έγκαιρα, και συγκεκριμένα πριν νυχτώσει, και ενημέρωσαν την πολιτική ηγεσία, ο κ. Κουρουμπλής απάντησε ότι πράγματι «υπήρχε αυτή η πληροφορία» αλλά δεν αξιολογήθηκε ως ασφαλής αφού αυτοί οι άνθρωποι δούλευαν στη θάλασσα.

Ωστόσο δεν απάντησε στην επισήμανση του επικεφαλής των ΟΥΚ ότι ήταν επιλογή της πολιτικής ηγεσίας να μην δημοσιοποιηθεί η ύπαρξη νεκρών. Επίσης δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί αργά στο βράδυ στην ενημέρωση του πρωθυπορυγού στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ είχαν παράσει πολλές ώρες από την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη νεκρών, ουδείς μίλησε για θύματα, αλλά εξακολουθούσαν να μιλούν και «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι».
Μύδροι από ΚΙΝΑΛ - Ποτάμι: Αισχρό θέατρο, ομολογία κυνισμού

Μύδρους κατά της κυβέρνησης για τις ευθύνες της στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής εξαπολύουν Κίνημα Αλλαγής και Ποτάμι, μετά τις αποκαλύψεις ότι ήδη από το βράδυ της Δευτέρας γνώριζαν για την ύπαρξη νεκρών. 

«Ομολογία κυνισμού και απανθρωπιάς. Έστησαν επικοινωνιακό σόου εξαπάτησης και συγκάλυψης. Αποκαλύφθηκαν, αλλά τσίπα για έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης δεν έχουν», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, με αφορμή όσα είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ότι δηλαδή δεν θεώρησαν ασφαλή την πληροφορία για νεκρούς. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας επεσήμανε: «Ο επικεφαλής των ΟΥΚ και ο γ.γ. Σωματείου Ειδικών Φρουρών αποκαλύπτουν ότι είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι υπουργοί, πριν νυχτώσει, πως ήδη είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές στο Μάτι.

Τρεις ώρες αργότερα παίζεται ένα αισχρό θέατρο μπροστά στις κάμερες. Εμφανιζεται ο Πρωθυπουργός στις 23.37 σε μια σύσκεψη στο Συντονιστικό στην οποία δεν γίνεται κουβέντα για ανθρώπους που έχουν πεθάνει κι άλλους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους στη θάλασσα.

Πρόκειται για συνειδητή πραξη παραπλάνησης των πολιτών. Η τραγωδία απέδειξε, όχι μόνο την ανικανότητα των κυβερνώντων, αλλά και ότι δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα. Κυνικοί και προκλητικοί. Οι τεράστιες ευθύνες και τα μεγάλα ψέματα που καθημερινά αποκαλύπτονται θα ‘πρεπε να ‘χουν οδηγήσει σε παραιτήσεις. Αλλά, πρωθυπουργός και υπουργοί συνεχίζουν απτόητοι προκαλώντας την κοινωνία».


TheToc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου