Tο μύνημα της ημέρας

3 είδη ανθρώπων μην ξεχάσεις ποτέ… Αυτούς που σε βοήθησαν στα δύσκολα. Αυτούς που σε άφησαν στα δύσκολα. Και αυτούς που σε έφεραν στα δύσκολα.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Όσα πρέπει να θυμάσαι όταν τα πράγματα ζορίζουν


Η ζωή σου θα μπορούσε να ήταν και καλύτερη. Για την ακρίβεια, όλα σου πάνε χάλια. Τι α κάνεις; Α κάτσεις α μιζεριάσεις; Ε, όχι!
Όσα πρέπει να θυμάσαι όταν τα πράγματα ζορίζουν

Τα πράγματα τελευταία δεν πάνε και πολύ καλά στη ζωή σου. Νιώθεις να τρως χαστούκια απανωτά και μεσαία δάχτυλα σου κάνουν νόημα από παντού.

Τι κάνεις;

Παίρνεις μερικές βαθιές ανάσες, χαλαρώνεις, και διαβάζεις παρακάτω.

Τα πάντα είναι προσωρινά

Ναι, ακούγεται κλισέ, αφού κάθε φορά που κάτι κακό σου συμβαίνει δεν νιώθεις πώς θα είναι προσωρινό. Το αντίθετο. Τα συναισθήματα είναι έντονα και οτιδήποτε και αν κάνεις σε τρώνε. Δεν βλέπεις τέλος στον εφιάλτη, όμως υπάρχει. Ακόμα και μετά από την πιο σκοτεινή και μεγάλη νύχτα (βλ. Αλάσκα όπου κάποια στιγμή του έτους η νύχτα διαρκεί 67 μέρες), ο ήλιος κάποια στιγμή θα ανατείλει. Το ίδιο ισχύει και για σένα.

Ο πόνος είναι κομμάτι της εξέλιξης

Η ζωή δεν είναι τόσο ταινία, όσο ένας πίνακας ζωγραφικής ο οποίος «χτίζεται» εμπειρία με την εμπειρία, όσο επίπονη ή ευχάριστη και αν είναι. Δεν υπάρχει ευθεία αλληλουχία γεγονότων που μας οδηγούν κάπου, αλλά κομμάτια σπαρμένα τα οποία στο τέλος συνδέονται για να φτιάξουν ένα έργο τέχνης. Ακόμα και αν μερικές φορές δεν είναι σαφές πώς ακριβώς αυτό θα συμβεί.

Η αποτυχία δεν σε κάνει αποτυχημένο

Τίποτα καλό δεν έγινε χωρίς τον παράγοντα «λάθος». Στην πραγματικότητα οτιδήποτε καλό έγινε στον μάταιο τούτο κόσμο επήλθε ύστερα από μπόλικα στραβοπατήματα και κακές καταστάσεις. Αν λοιπόν η ζωή σου αυτόν τον καιρό μοιάζει με ντόμινο άσχημων καταστάσεων που η μία διαδέχεται την άλλη να έχεις κατά νου ότι αυτό δεν σε κάνει αποτυχημένο. Σημαίνει ότι βγάζεις από τη μέση όσα δεν λειτουργούν για σένα και είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην ιδανική σχέση, στην ιδανική δουλειά, στην ιδανική ζωή σου. Απλά χρειάζεται να μαζέψεις κουράγιο για να συνεχίσεις.

Όλοι έχουν άσχημες νύχτες

Νύχτες που καταλήγουν με σένα να κλαις ή να κατεβάζεις θολά ποτά και να μετανιώνεις. Νύχτες μοναχικές που στέλνεις μηνύματα στον/ην πρώην, νύχτες που έκανες κάτι που μετάνιωσες. Νύχτες που νιώθεις θυμό, λύπη, φόβο, αδυναμία, απόγνωση. Όλα τα παραπάνω είναι ανθρώπινα συναισθήματα και ανθρώπινες στιγμές. Γιατί δε θέλουμε να είμαστε άνθρωποι; Προφανώς γιατί αυτές οι στιγμές είναι κακές. Και άθλιες. Και μίζερες. Όμως είναι κομμάτι της φύσης σου: αποδέξου τα και προχώρα. Αξίζεις πολύ περισσότερο από αυτά.

Η μιζέρια είναι αναπόφευκτη, αυτό που κάνεις για να την ξεπεράσεις δεν είναι

Στις πιο άσχημες, στις πιο μίζερες στιγμές σου. Ακόμα και στις πιο ανόητα μελαγχολικές, ανακαλύπτεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι. Και αυτό οφείλεις να το εκτιμήσεις.

Τα λεφτά είναι σημαντικά, όμως όχι πολύ σημαντικά

Είσαι άφραγκος. Και σίγουρα σου έχουν πει «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, ζήσε τη ζωή σου! Χαμογέλα! Ουάου! Και τα λεφτά θα έρθουν». Όμως ακόμα και εκείνοι ξέρουν ότι σε κάποιον βαθμό, όλοι έχουμε ανάγκη τα χρήματα. Το σημαντικό όμως είναι ότι έχεις αρκετά για να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες. Όχι ότι έχεις λιγότερα σε σχέση με άλλους, κάτι το οποίο – δυστυχώς – σου επιβάλλεται από την κοινωνία που ζεις. Αν έχεις αρκετά χρήματα για το νοίκι σου, για να βάλεις κάτι στο στομάχι σου και να αγοράσεις ένα χύμα κρασί, είσαι μια χαρά.

Κανείς δεν ξέρει τι του συμβαίνει

Ακόμα και ο πιο καλοζωισμένος τύπος, έχει τους δαίμονές του. Ακόμα και εκείνος ο φίλος που έχει πανάκριβο σπίτι, αυτοκίνητο, σούπερ γκόμενα και πανέμορφο σκύλο. Όλοι, ανεξαρτήτως πώς δείχνουν, έχουν κάτι να τους απασχολεί, να τους θυμώνει και να τους φοβίζει. Η ζωή δεν είναι εύκολη, όμως μην την περνάς τιμωρώντας τον εαυτό σου. Όλοι μας έχουμε λίγες στιγμές να ζήσουμε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, κάποια στιγμή θα πεθάνουμε. Άρα τι κερδίζουμε με το να παίρνουμε τη ζωή τόσο στα σοβαρά;

Όπως άλλωστε τραγούδησαν κάποτε οι Monty Python…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου