Tο μύνημα της ημέρας

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Τα Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού & Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αγίου Θωμά Τανάγρας


Ξεχωριστή για τον σύλλογό μας και τον τόπο μας η χθεσινή βραδιά, καθώς ευοδώθηκε μια προσπάθεια ετών και η βιβλιοθήκη πήρε σάρκα και οστά.
Τα εγκαίνια της δράσης έγιναν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίπλα στο χώρο της βιβλιοθήκης, όπου θα λειτουργήσει ως αναγνωστήριο.

Η τελετή ξεκίνησε με τον καθαγιασμό του χώρου από τον π. Γεώργιο Μανωλόπουλο, ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του μητροπολίτου μας κου Γεωργίου, ο οποίος δεν κατάφερε να παραστεί.
Αρκετοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση  με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και τον θεματικό ατιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Ιωάννη Περγαντά αρμόδιο του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γεωργία Βουγέση, η φιλόλογος Κατερίνα Ζωγράφου, ο εκπρόσωπος του δημάρχου, δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βουγέσης και ο γηραιός ερευνητής Θανάσης Κυριάκου. τέως γραμματέας της Κοινότητας Κλειδίου.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κατσιφής, ευχαρίστησε ονομαστικά, όσους συνέβαλαν στη λειτουργία της βιβλιοθήκης και η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση ποιημάτων της Παναγιώτας Κοραή, ενός δικού μας παιδιού που διαπρέπει στους πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης.
Παρέστησαν ο τ. βουλευτής Μιχαήλ Γιαννάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Αναστασίου, Γωγώ Καμπιώτου,  Χρήστος Πέτρου, ο πρόεδρος της κοινότητος Σωτηρης Κοκόσης, η πρόεδρος του συλλόγου Γεώργιος Σχηματάρης Άννα Χαρέμη, εκπρόσωποι του συλλόγου Τερψιχόρη Γιώτα Καραμπά & Σωτήρης Θεοδώρου, ο Παναγιώτης Δριχούτης εκ Τανάγρας, τα προεδρεία  του Α.Ο. Κεραυνού, του συλλόγου Γονέων και γυναικών Αγίου Θωμά.
Λόγω ανειλημένων υποχρεώσεων πριν την εκδήλωση προσήλθαν και ευχήθηκαν ο πρόεδρος του ΝΠΔΔΤανάγρας Ιωάννης Γκίνης και ο αντιδήμαρχος Οινοφύτων Ιωάννης Αναστασίου.
Η λιτή εκδήλωση έκλεισε με κέρασμα των παρευρισκομένων






Χαιρετισμός της Εκπαιδευτικού Γεωργίας Βουγέση
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, να μετέχω, σήμερα, σε ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την τοπική κοινωνία του χωριού μας, που είναι τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Πολ. Συλλόγου. Η αξία των βιβλιοθηκών είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Ακόμα και στην εποχή μας, όπου τα ηλεκτρονικά μέσα κυριαρχούν και δεσπόζουν στη ζωή των ανθρώπων, οι βιβλιοθήκες διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διάδοση των γνώσεων. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η μνήμη της ανθρωπότητας, καθώς τα βιβλία εμπεριέχουν όλα τα αξιομνημόνευτα γεγονότα του παρελθόντος, της ανθρώπινης σκέψης και της ιστορίας.
Αποτελούν λίκνο πολιτισμού, που συμβάλλουν με τη δράση τους στην πολιτιστική ανάπτυξη των κοινωνιών, αλλά και το ανάχωμα στις λογικές και πρακτικές που επιδιώκουν την ισοπέδωση και την κατάρρευση.
Σε έναν κόσμο που παραπαίει, οι βιβλιοθήκες είναι το οξυγόνο. Είναι η γέφυρα του χθές με το σήμερα. Είναι η πνευματική τροφή εξίσου
σημαντική με την υλική.
Τα οφέλη των βιβλιοθηκών είναι μεγάλα για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μεγαλύτερα όμως είναι για τα παιδιά μας, για τους νέους μας,για το μέλλον του τόπου μας και της πατρίδας μας, για το ροδόχρουν ονειρο της Ελλάδος κατά τον Καποδίστρια. Τα παιδιά για να σταθούν στον σύγχρονο κόσμο έχουν ανάγκη από ανοιχτά παράθυρα. Έχουν ανάγκη από αρχές, από αξίες ηθικές και πνευματικές που αποτυπώνονται και αποκρυσταλλώνονται μέσα στα καλά βιβλία. Αυτά είναι που ανοίγουν φωτεινά παράθυρα στον κόσμο. Αυτά είναι που ανοίγουν φωτεινά παράθυρα στην αληθινή και καθαρή θέα του κόσμου από τα οποία τα παιδιά θα ανακαλύψουν, θα δρέψουν και θα χαρούν ότι ωραίο και πολύτιμο κρύβει η ζωή. Στην εποχή μας, που όπως αναφέραμε κυριαρχούν τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας, η καθημερινή ενασχόληση των νέων με αυτά` έχει μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον για την ανάγνωση ποιοτικών βιβλίων. Αποτέλεσμα? Να παρατηρείται λεξιπενία -φτωχό λεξιλόγιο-, δυσκολία στην προφορική και γραπτή έκφραση, δυσκολία στο διάλογο και στην διατύπωση μιας τεκμηριωμένης απάντησης .Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να ωθήσουμε το παιδί στο μαγευτικό κόσμο του βιβλίου από την μικρή κιόλας ηλικία, καλλιεργώντας την φιλαναγνωσία. Είναι ανάγκη να αναδομήσουμε τη σχέση των νέων με το καλό βιβλίο. Κι εδώ θα διαφανεί ο ρόλος των φωτισμένων δασκάλων. Των δασκάλων με όραμα, με αγάπη για το βιβλίο, που κατανοούν την αξία και τη σημασία του ως συμπλήρωμα της αγωγής που προσφέρει το σχολείο.
Αλλά θα διαφανεί και ο ρόλος της οικογένειας. Όπου οι γονείς αγαπούν το βιβλίο, καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να διαβάζουν, η φιλαναγνωσία γίνεται μια καθημερινή, αγαπημένη συνήθεια.
Αγαπητοί μου, όσο σημαντικό γεγονός είναι τα εγκαίνια μιας βιβλιοθήκης άλλο τόσο σημαντικό γεγονός είναι να διατηρηθεί ζωντανή. Να καταστεί χώρος μελέτης, χώρος αναζήτησης της γνώσης και χώρος πνευματικής καλλιέργειας.Χώρος σπουδής της ιστορίας μας και του πολιτισμού  μας. Των ακρογωνιαίων λίθων της εθνικής μας ταυτότητας, που τόσο πολύ χρειάζονται σήμερα σε αυτόν τον ανερμάτιστο, παραπαίοντα κόσμο ,στον οποίο ζούμε.
Εύχομαι η βιβλιοθήκη να έχει καλή πορεία και να καταστεί ένας φωτεινός πνευματικός φάρος για το χωριό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου