Tο μύνημα της ημέρας

3 είδη ανθρώπων μην ξεχάσεις ποτέ… Αυτούς που σε βοήθησαν στα δύσκολα. Αυτούς που σε άφησαν στα δύσκολα. Και αυτούς που σε έφεραν στα δύσκολα.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Αρνί ή κατσίκι το Πάσχα; Ιδού η απορία

Πώς ξεχωρίζουμε το αρνί από το κατσίκι; Τι διαφορά έχει αυτό του γάλακτος; Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο για την υγεία και ποιο είναι πιο οικονομικό;
Αρνί ή κατσίκι το Πάσχα; Ιδού η απορία


Αρνί ή κατσίκι στην πασχαλινή σας σούβλα; Το δίλημμα της Κυριακής του Πάσχα ζητά απαντήσεις και εμείς... σας τις δίνουμε. 


Πώς ξεχωρίζουμε το αρνί από το κατσίκι;
Το κατσίκι είναι πιο λεπτό και ψηλό, ενώ το αρνί πιο κοντό και παχουλό, λόγω της… νωχελικής καθημερινότητάς του σε σχέση με το κατσίκι. Το αρνί από το κατσίκι μπορούμε να το ξεχωρίσουμε εύκολα κοιτάζοντας την ουρά, που στο κατσίκι είναι στραμμένη προς τα επάνω, ενώ η άκρη της έχει ίσιες τρίχες. Το κεφάλι του κατσικιού δε, είναι πιο επίπεδο σε σύγκριση με του αρνιού. Στη γεύση, το αρνίσιο κρέας έχει μια πιο χαρακτηριστική (για κάποιους ενοχλητική) μυρωδιά, τρυφερή υφή και πιο γλυκιά γεύση, ενώ το κρέας το κατσικιού είναι πιο σκούρο, σφιχτό και με λιγότερο έντονη γεύση. Τέλος, το κατσίκι είναι ελαφρώς ακριβότερο από το αρνί – αυτή την περίοδο, για παράδειγμα, οι τιμές κυμαίνονται στα 4,50€ το κιλό για το αρνί και περί τα 5€ το κιλό για το κατσίκι. 

Ποια ζώα θεωρούνται γάλακτος;
Γάλακτος θεωρείται ένα αρνί ή κατσίκι που έχει ηλικία μέχρι το πολύ 3,5 μηνών. Το αρνάκι γάλακτος έχει περισσότερο (λευκό) λίπος, και πιο ροζ κρέας με λεπτά κόκαλα. Το λίπος του βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

Τι διαφορές έχουν διατροφικά;
Σε γενικές γραμμές, το κατσίκι θεωρείται ελαφρώς πιο υγιεινό από το αρνί, χάρη στα λιγότερα λιπαρά του. Ωστόσο, αξίζει να δούμε τα «συν» και τα «πλην» καθενός από τα δύο ζώα:

Το αρνί…
-έχει περίπου 370 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια άψητου κρέατος
-σε αυτές τις θερμίδες, μεγάλη είναι η συμμετοχή λίπους (31,7 γραμμάρια) – γι’ αυτό και το κρέας του είναι πιο τρυφερό
-μας δίνει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας
-μας δίνει αμινοξέα, βιταμίνες Β3, Β6 και Β12, σελήνιο και ψευδάργυρο
-τα εντόσθια μας δίνουν εξτρά στοιχεία, όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και φώσφορο
-μπορεί να έχει αρκετό λίπος, αλλά το περισσότερο μέρος του (εφόσον δεν είναι αρνάκι γάλακτος) βρίσκεται εξωτερικά, πράγμα που σημαίνει πως μπορούμε να το αφαιρέσουμε εύκολα, αποφεύγοντας την πέτσα και αφαιρώντας τα ορατά λίπη
-το ψαχνό του έχει περίπου 80mg χοληστερίνης
-το 1/3 των λιπαρών του αρνιού είναι κορεσμένο, ενώ το υπόλοιπο είναι πιο υγιεινό

Το κατσίκι…
-έχει σαφώς λιγότερες θερμίδες από το κρέας το αρνιού, περί τις 110 ανά 100 γραμμάρια
-έχει επίσης σαφώς λιγότερο λίπος, περί τα 4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος
-μόλις το 1/10 των λιπαρών του είναι κορεσμένο
-περιέχει κι αυτό υψηλές ποσότητες χοληστερίνης (περί τα 75mg), αλλά και συνένζυμα τα οποία μπορούν να μειώσουν την κακή χοληστερόλη
-περιέχει αντίστοιχες ποσότητες βιταμινών και θρεπτικών συστατικών με το αρνί, ελαφρώς λιγότερες πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά έχει επιπλέον νάτριο, ασβέστιο και κάλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου