Tο μύνημα της ημέρας

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Οι ανδρικές φιλίες χτίζουν σχέσεις ζωής





Φιλιές δημιουργούνται και διαλύονται καθημερινά. Νέες, ζεστές φιλίες ή φιλιές γεμάτες υποκρισία υπάρχουν γύρω μας. Όλοι αναζητάμε τον ιδανικό φίλο ή φίλη. Τους έχουμε ανάγκη, αλήθεια. Όσο σκληροί και μοναχικοί τύποι δείχνουμε και θέλουμε να είμαστε, έχουμε ανάγκη έστω και ένα φίλο ή μια φίλη. Κοινωνικό ον είμαστε εξάλλου.
Και να, τώρα που το συζητάμε, ίσως να είναι ευκολότερο να βρεθεί η ιδανική φιλία, μεταξύ αντρών. Ανάμεσα στους άντρες, μπορεί να κτιστεί μια φιλία δυνατή, χωρίς ζήλιες. Χωρίς κάτι ανταγωνισμούς ομορφιάς και επίδειξης κοσμημάτων, σκουλαρικιών, νέων ρούχων και παπουτσιών.


Οι αντρικές φιλίες, είναι πιο ξεκαθαρές, ξέρουν μεταξύ τους τι ζητάνε. Έχουν αφήσει στην άκρη αυτά τα πολύωρα αγκαλιάσματα, αυτά τα φιλιά και τις άπειρες συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων στις καφετέριες. Τους αρκεί μια σφικτή χειραψία, ένα γρήγορο κοίταγμα στα μάτια.

Τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται. Ξέρουν από πριν για τι θα συζητήσουν όταν βρεθούν και ξέρουν καλά τι γίνεται στη ψυχή του άλλου. Δεν ψαχουλεύουν πράγματα που δεν χρειάζονται. Δεν κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις, ούτε ερωτήσεις για να κυλήσει απλά ο δείκτης του ρολογιού.

Μοιράζονται ακριβώς στη μέση τα πάντα. Δεν ερωτεύεται ποτέ ο φίλος τη γκόμενα του άλλου. Το τηλέφωνο του ενός πάντα υπάρχει στις απαντημένες κλήσεις του κινητού του άλλου, έστω και αν έχουν περάσει μέρες. Δεν ξέρουν τι πάει να πει προδοσία και εκμετάλλευση. Ούτε που τους περνά από το μυαλό.

Λένε πως οι άντρες σπάνια βγάζουν από το στόμα τους τη λέξη συγγνώμη. Ισως να είναι αχρείαστη. Δυο φίλοι μεταξύ τους, έχουν μετρημένες τις συγγνώμες, είναι ιερή λέξη γι’αυτούς. Την δείχνουν με πράξεις και όχι κούφια λόγια. Τα έχουν καλά με όλους τους άλλους φίλους. Θεωρούν ότι οι φίλοι του φίλου σου είναι και δικοί σου φίλοι. Κάποτε, για να ανοίξουν την καρδιά τους, χρειάζονται απλώς να πιούν μια δυο μπύρες. Αυτό τους αρκεί.

Μπορούν να αφήσουν τα πάντα στο λεπτό και να πεταχτούν από τη μια άκρη γης γης στην άλλη για να δουν τι κάνει ο φίλος τους, είτε βρίσκεται στις χαρές είτε στις λύπες του. Οι δικαιολογίες, η ζήλια και ο εγωισμός είναι άγνωστες λέξεις για εκείνους. Γι’αυτό ακριβώς, οι αντρικές φιλίες κρατούν. Έχουν γερά θεμέλια, αποτελούν σχέσεις ζωής.


Του Νεόφυτου Βασιλείου
anapnoes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου