Tο μύνημα της ημέρας

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Έχεις άπειρες ευκαιρίες να πετύχεις το στόχο σου. Προσπάθησε!


Πόσες φορές έχετε πέσει κάτω; Άλλες τόσες σηκωθήκατε και συνεχίσατε το δρόμο σας.

«Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου.»

Ουίνστον Τσώρτσιλ, 1874-1965, Βρετανός πρωθυπουργός

Ο κάθε άνθρωπος που ονειρεύεται και σχεδιάζει το μέλλον του βάζει, τόσο βραχυχρόνιους όσο και μακροχρόνιους στόχους, για να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Στην πορεία γίνονται πολλά. Και η κατάληξη θα είναι αποτυχία ή επιτυχία. Ή μήπως όχι;

Αν πάρουμε την περίπτωση που δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε εκείνο που επιθυμούσαμε, βλέπουμε ότι, μαζί με την αποτυχία έρχεται και η απογοήτευση. Έπειτα, ακολουθούν και άλλα συναισθήματα κατωτερότητας, στεναχώριας, αυτολύπησης και ενδεχομένως ζήλιας για εκείνους που κατάφεραν να το πετύχουν. Το πρώτο φυσιολογικό στάδιο. Άλλωστε είναι δύσκολο να υπάρχει κάποιος που θα αντισταθεί σε αυτά τα συναισθήματα αμέσως μετά την αποτυχία του.

Μετά όμως; Όταν απορροφήσετε τα αρνητικά συναισθήματα έρχεται η ώρα τηςενθάρρυνσης και της αναζωογόνησης. Έρχεται εκείνη η στιγμή που αναθεωρείτε τα δεδομένα, εκείνα που σας κατέβαλλαν και σας οδήγησαν σε πτώση της εκτίμησης και της δύναμής σας. Σιγά σιγά αρχίζετε πάλι να παίρνετε τα πάνω σας και να ενδυναμώνετε ξανά τον εαυτό σας.

Αυτό είναι το λεγόμενο πείσμα– αυτή η ανυποχώρητη δύναμη που βρίσκεται μέσα μας και δεν μας αφήνει να ησυχάσουμε, ευτυχώς. Προσθέτοντας τη θέληση του ανθρώπου να καταφέρει αυτό που θέλει πάση θυσία, μετατρέπεστε σε ένα ασταμάτητο ον. Όσο υπάρχει πείσμα και θέληση η αποτυχία δεν θα είναι μια κατάσταση αδιάλλακτη, αλλά μια, εύκολα ή δύσκολα, μετατρέψιμη.

Οι άνθρωποι είμαστε πολύ πεισματάρηδες και, εκτός μερικών εξαιρέσεων, αυτό λειτουργεί για το καλό μας. Αν τελικά δεν καταφέρουμε αυτό που είχαμε σχεδιάσει, οφείλουμε να ξαναπροσπαθήσουμε. Και το οφείλουμε στον εαυτό μας. Είναι πολύ πιθανό να μην πετύχουμε τον στόχο μας την πρώτη φορά. Ούτε την δεύτερη, ούτε την τρίτη… όμως για αυτό υπάρχουν άπειροι αριθμοί. Για να έχουμε άπειρες ευκαιρίες.

« Όχι, δεν έχω αποτύχει στο σκοπό μου. Απλώς έχω βρει χίλιους τρόπους που τελικά δεν λειτούργησαν.» (Τόμας Έντισον)


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου