Tο μύνημα της ημέρας

Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Λάρισα: Μαθητικό βίντεο αφιερωμένο στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Οι μαθητές του 5ου Λυκείου Λάρισας δείχνουν την ευαίσθητη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος με ένα βίντεο αφιερωμένα στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Μία ιδιαίτερα ευαίσθητη πτυχή του προσφυγικού ζητήματος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και απασχολεί και την χώρα μας, επέλεξαν μαθητές του 5ου Λυκείου Λάρισας προκειμένου να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας 2016 που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας στις 8-9 Απριλίου.


Οι μαθητές δημιούργησαν ένα βίντεο για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες, στο πλαίσιο προγράμματος Αγωγής Υγείας του σχολείου με θέμα
«Καταπολεμούμε τη ρητορική μίσους - Ενισχύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τίτλος: «Η θάλασσά μου ή Δώρο ένα φωτεινό δάκρυ…».

  Το δημιούργημά τους βασίζεται σε δύο ποιήματα μαθητών και θίγει το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων. Οδηγήθηκαν δε οι μαθητές στην επιλογή αυτή της θεματολογίας, καθώς θεωρούν ότι τα ασυνόδευτα παιδιά-προσφυγές είναι η πιο ευάλωτη πλευρά του προσφυγικού, αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Στο βίντεο συνδέονται τα συναισθήματα των προσφύγων του 2016, με τα συναισθήματα που περιγράφονται στο τραγούδι των προσφύγων της Περγάμου της Μικράς Ασίας, για να καταδειχθεί ότι υπάρχει κοινός τόπος συναισθημάτων και κοινό τραύμα, παντού για τους πρόσφυγες. Χρησιμοποιείται επίσης η τέχνη της ζωγραφικής για το πλησίασμα στον «τόπο» του άλλου, του ασυνόδευτου παιδιού πρόσφυγα, αλλά και του κάθε πρόσφυγα, σε μια προσπάθεια να του δοθεί φωνή, και να μετατραπεί η σκιά του σε συνάνθρωπο δίπλα μας.
Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση και η αντίσταση στη ρητορική μίσους, η οποία όπως τονίζουν οι μαθητές, μπορεί να οδηγήσει σε εγκλήματα μίσους, εμπλέκοντας έτσι τα ανθρώπινα δικαιώματα που αφορούν την προσωπική ασφάλεια και προστασία.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου